W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Angielska zupa z natki pietruszki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Angielska zupa z natki pietruszki

Delikatna, pastelowa w kolorze i subtelna zupka z ziemniaków i natki. Klasyczne danie brytyjskiej kuchni i kolejny dowód na to, że poddani Królowej też lubią dobrze zjeść.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150-200 g natki pietruszki (trudno powiedzieć
  • ile to będzie pęczków
  • gdyż różnią się one wielkością od warzywniaka do warzywniaka...)
  • duży ziemniak
  • 25 g masła
  • olej słonecznikowy
  • mała cebula
  • czosnek
  • 600 ml (około 2 i pół szklanki) dobrego
  • domowego wywaru z kurczaka
  • 100-150 ml chudej słodkiej śmietanki
  • cytryna

Angielska zupa z natki pietruszki - Opis przyrządzania:

Natkę pietruszki obieramy z listków. Kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę drobno siekamy. Łodyżki grubo kroimy. Małą cebulę obieramy i grubo kroimy. Ziemniak obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu rozpuszczamy masło i łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucamy cebulę i ziemniak i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy czosnek i łodyżki natki. Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy 2/3 siekanej natki i bardzo dokładnie mieszamy. Na małym ogniu smażymy warzywa przez 10 minut, pilnując, żeby cebula nie zaczęła się - broń Boże - rumienić. Wlewamy wywar z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na malutkim ogniu przez pół godziny. Odstawiamy zupę do przestudzenia, po czym miksujemy ją w blenderze lub malakserze, aż będzie miała zupełnie gładką konsystencję. Przelewamy zupę z powrotem do rondla i dodajemy łyżkę soku z cytryny. Wlewamy także śmietankę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Wrzucamy resztę siekanej natki i starannie mieszamy. Każdą porcję zupy ozdabiamy kilkoma całymi listkami natki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Angielska zupa z natki pietruszki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: