Delikatna, pastelowa w kolorze i subtelna zupka z ziemniaków i natki. Klasyczne danie brytyjskiej kuchni i kolejny dowód na to, że poddani Królowej też lubią dobrze zjeść.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Angielska zupa z natki pietruszki - Opis przyrządzania:
Natkę pietruszki obieramy z listków. Kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę drobno siekamy. Łodyżki grubo kroimy. Małą cebulę obieramy i grubo kroimy. Ziemniak obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu rozpuszczamy masło i łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucamy cebulę i ziemniak i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy czosnek i łodyżki natki. Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy 2/3 siekanej natki i bardzo dokładnie mieszamy. Na małym ogniu smażymy warzywa przez 10 minut, pilnując, żeby cebula nie zaczęła się - broń Boże - rumienić. Wlewamy wywar z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na malutkim ogniu przez pół godziny. Odstawiamy zupę do przestudzenia, po czym miksujemy ją w blenderze lub malakserze, aż będzie miała zupełnie gładką konsystencję. Przelewamy zupę z powrotem do rondla i dodajemy łyżkę soku z cytryny. Wlewamy także śmietankę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Wrzucamy resztę siekanej natki i starannie mieszamy. Każdą porcję zupy ozdabiamy kilkoma całymi listkami natki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Angielska zupa z natki pietruszki: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |