Łatwa zupa, która pozwala w przyjemny sposób spożytkować nadmiar cukinii w sezonie. Im mniejsze cukinie, tym zupa lepsza, ale jeśli mamy cukinię ciut większą, to też się nada.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa-krem z cukinii z estragonem - Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy z łusek i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, odcinamy oba końce, zaś resztę kroimy w kostkę. W sporym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i wywar oraz 2 szklanki (pół litra) wody. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Dodajemy cukinię oraz łyżkę posiekanych liści świeżego estragonu. Gotujemy 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy w malakserze lub blenderze, aż będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzchu każdej porcji kładziemy kilka listków świeżego estragonu. Podajemy z grzankami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa-krem z cukinii z estragonem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |