W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tourte z ziemniaków z estragonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tourte z ziemniaków z estragonem

Tourte z ziemniaków z estragonem

Solidne, wiejskie, zimowe danie na lunch lub kolację (plus sałata z dobrym, czosnkowym winegretem...). Uwaga - dzieci to lubią, więc może dadzą się namówić na pomoc przy krojeniu ziemniaków i boczku?

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 2 krążki ciasta francuskiego
  • masło do smarowania formy
  • 2 łyżki siekanego świeżego estragonu
  • jajko

Tourte z ziemniaków z estragonem - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Ziemniaki szorujemy pod kranem szczoteczką, wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czubatą łyżeczkę soli i gotujemy w mundurkach na półtwardo, jakieś 10 minut. Ziemniaki lekko studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Dużą patelnię rozgrzewamy. Wrzucamy kostki boczku i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż tłuszcz się wytopi i boczek zmieni się w złote skwareczki.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Krążek ciasta francuskiego wkładamy do przygotowanej formy. Na cieście kładziemy połowę plasterków ziemniaków. Lekko solimy, dużo - za przeproszeniem - pieprzymy i posypujemy ziemniaki listkami świeżego estragonu (2 łyżki). Na ziemniaki wykładamy skwarki, osączone z tłuszczu, który się z nich wytopił. Na wierzch kładziemy resztę ziemniaków i znów je lekko solimy. Wszystko przykrywamy drugim krążkiem ciasta francuskiego. Zlepiamy razem brzegi obu krążków i nożyczkami odcinamy ewentualny nadmiar ciasta. Wierzch tourte smarujemy surowym żółtkiem, rozbełtanym z odrobiną zimnej wody.
Wstawiamy formę z tourte do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykrywamy ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Tak, czy owak, ciasto powinno być ciemnozłote.
Podajemy na gorąco, z dużą michą sałaty. Kieliszek czerwonego wina też raczej nie zaszkodzi...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Tourte z ziemniaków z estragonem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: