W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pyszna włoska kapustka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pyszna włoska kapustka

Świetny dodatek do pieczonej polędwicy wołowej lub schabu. Źródło witamin w środku zimy (a przy tym całkiem niezłe w smaku).

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka włoskiej kapusty (średniej wielkości)
  • 6 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy
  • 75 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka (wołowiny lub warzyw)

Pyszna włoska kapustka - Opis przyrządzania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy na 4 części i wycinamy głąb. Kroimy liście w cienkie paski, wsypujemy na durszlak i płuczemy w zimnej wodzie. Starannie osączamy. Boczek kroimy w cienkie paski. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i rozgniatamy z odrobiną soli. Na głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego i stawiamy na średnim ogniu. Na gorący olej wrzucamy boczek, szalotki i czosnek i smażymy 5-7 minut, aż boczek zacznie się rumienić, a szalotki zmiękną. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Wlewamy wino i wywar. Gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut, aż kapustka zmięknie (choć wciąż będzie chrupka), a płyn częściowo wyparuje. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Pyszna włoska kapustka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pyszna włoska kapustka przepisy:

  • Niemiecka czerwona kapustka
    W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.
  • Czerwona kapusta z gruszkami
    Oryginalna kapustka, znakomita do ciemnego mięsa (kaczka, sarnina, udziec jagnięcy...).
  • Młoda kapustka po bawarsku
    Niemcy na kapuście znają się naprawdę dobrze - młoda kapustka po bawarsku jest tego najlepszym dowodem.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!
  • Czerwona kapusta z migdałami
    Oryginalna czerwona kapustka, słodko-kwaśna, pieczona w piecu. Podajemy do ciemnego pieczonego mięsa lub duszonej wołowiny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: