Świetny dodatek do pieczonej polędwicy wołowej lub schabu. Źródło witamin w środku zimy (a przy tym całkiem niezłe w smaku).
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pyszna włoska kapustka - Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy na 4 części i wycinamy głąb. Kroimy liście w cienkie paski, wsypujemy na durszlak i płuczemy w zimnej wodzie. Starannie osączamy. Boczek kroimy w cienkie paski. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i rozgniatamy z odrobiną soli. Na głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego i stawiamy na średnim ogniu. Na gorący olej wrzucamy boczek, szalotki i czosnek i smażymy 5-7 minut, aż boczek zacznie się rumienić, a szalotki zmiękną. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Wlewamy wino i wywar. Gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut, aż kapustka zmięknie (choć wciąż będzie chrupka), a płyn częściowo wyparuje. Podajemy od razu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Pyszna włoska kapustka: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna