Sympatycznie zielona, wiosenna zupka, z dużą ilością czosnku - przyda się, by wzmocnić organizm w czasie pogodowych zawirowań.
Przepis na Zupa szpinakowa z czosnkiem >>
Jeden z tych przepisów, które pokazują, jak małym kosztem i wysiłkiem można przyrządzić coś eleganckiego - konkretnie niedużą zupkę typu krem, ozdobioną kuleczkami z twarożku i orzeszków pistacjowych.
Przepis na Krem z szalotek z kuleczkami z ricotty >>
To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
Przepis na Sałatka "przedzimowa" >>
Nadciąga zima, a w moich warzywkach ciągle, z uporem maniaka, pojawiają się cukinie. Najwyraźniej łatwo je wyhodować w systemie ekologicznym... Mam jednak to, co chciałam, czyli ciągłą konieczność wynajdywania nowych przepisów... Ta sałatka tutaj gromadzi w sobie moje ulubione elementy: grillowaną cukinię, anchois i kozi ser.
Przepis na Cukinia z sosem z anchois i kozim serem >>
Moja własna tarta na domowym cieście francuskim. Nie jest to dzieło z kategorii "natchnionych", ale bardzo udany (nie chwaląc się) sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Tarta jest ładna, smaczna i niezobowiązująca, pasuje do niej zarówno herbata, jak i wino w dowolnym kolorze. Kilka listków sałaty z winegretem takim czy innym, i mamy kolację!
Przepis na Tarta "fine" z cukiniÄ… >>
...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
Przepis na Moja ulubiona sałatka Caesar's >>
Pulchne placuszki, nadziewane cebulką dymką, podaje się w północnych Chinach jako łagodzący dodatek (fan) do dań mięsnych i rybnych (cai) – zamiast ryżu lub wraz z nim. Kawałki takich placków maczamy w sosie, traktując je jak rodzaj łyżki. Zielona i chrupiąca świeżość cebulki miło kontrastuje z kryształkami soli, którymi placuszki są posypane.
Przepis na Chińskie placki z zieloną cebulką (grube) >>
Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!
Przepis na Zupa ziemniaczana z boczkiem >>
To ta właśnie zupa, która ratowała zdrowie po nocnych paryskich hulankach, dawała siłę na nowy dzień i nadzieję, że choćby przed nami kolejna szalona noc, to przecież damy radę!
Przepis na Klasyczna paryska zupa cebulowa >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |