Soczewica z owerniackiego Puy - drobna i ciemnozielona - jest uważana za najlepszą na świecie i chroniona jest apelacją AOC. Apelacja, czy nie, soczewica jest naprawdę znakomita, więc szczerze polecam tę popularną w Owernii sałatkę!
Przepis na Owerniacka sałatka z soczewicy (oczywiście z Puy) >>
Belgowie mają bardzo przyjemny zwyczaj robienia piure ziemniaczanego z dodatkiem innych warzyw... Stoemp (bo tak się takie piure nazywa) z cykorii jest doskonałym dodatkiem do każdej dziczyzny, a także do pstrągów - oczywiście ardeńskich!
Przepis na Stoemp z cykoriÄ… >>
Kremowa (choć bez śmietanki) zupa z cukinii. Jako ciekawy dodatek mamy tutaj rumiane chlebowe okruszki, wymieszane z ziołami i podprawione odrobiną czosnku.
Przepis na Zupa z cukinii z ziołową posypką >>
Niemcy o kapuście wiedzą dużo - o zwykłej, o kiszonej, o czerwonej... Ta heska sałatka z białej kapusty jest przepyszna, doskonale pasuje do wszelkich dań z wieprzowiny (o której Niemcy wszak też sporo wiedzą) oraz do mielonych kotletów.
Przepis na Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło >>
Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
Przepis na Czerwona kapusta wrednej Niemki >>
Miła zimowa zielona zupka z mrożonych brokułów - a w czasie, gdy w północnych krajach zamiera wegetacja, każdy zielony odcień na talerzu jest niczym promyk nadchodzącej wiosny... To poetycznie, a praktycznie - jeśli do zupy damy grzanki z serem, to mamy kompletny lunch.
Przepis na Krem z brokułów z serem gruyere >>
Sympatyczna wariacja na temat Welsh Rarebit - pod serową skorupką zapiekamy podduszone pory. Dobry dodatek do każdej zimowej zupy, a także znakomita pogryzka do piwa (tradycyjnie) lub wina.
Przepis na Grzanki z porami i cheddarem >>
Wersja "instant" popularnej w Stanach zupy. Chowder jest tak solidny, że z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy posiłek, zwłaszcza jeśli damy do niego kawałek świeżego chleba. Uwaga - dzieci to lubią! (możemy więc poprosić o pomoc w obieraniu, krojeniu i mieszaniu)
Przepis na BÅ‚yskawiczny chowder >>
"Staroświecka", bo w naszych dietetycznych czasach nikt nie śmiałby już wymyślać dania, które zawierałoby i boczek, i żółty ser, i majonez... Ale raz na jakiś czas, po wyczerpującym jesiennym spacerze, jeśli obiecamy, że potem już tylko cienka zupka z cukinii, tofu i chudy biały serek, to może nam nie zaszkodzi? W końcu w sałatce jest też kalafior, papryka i cebulka - wszystko bardzo zdrowe! A ja mam sentyment do tych amerykańskich sałatek - siermiężnie prostych, niezdrowych, właściwie bez polotu, za to robionych niezawodnie na każdą uroczystość rodzinną, niesionych do przyjaciół jako specjalność domu, wspominanych z czułością przez pokolenie mikrofali: "Pamiętasz sałatkę Cioci Betty? To było coś!"
Przepis na Staroświecka sałatka z kalafiora z boczkiem >>
Zapiekanka - ale jaka! Zgodnie z ogólnoświatowym postulatem - z białkiem zwierzęcym w minimalnej ilości (ciut bekonu dla smaku i koloru). Z pyszną cebulką. Z minimalną ilością wkładu własnego (ach, ten czas, ten czas - coraz go mniej!).
Przepis na Cebulowa bagietka (Zapiekanka 2012) >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |