Nie sądzę by był to przepis autentyczny i klasyczny. Ale przyprawy indyjskie doskonale korespondują z chrupką zieloną fasolką, więc czemu by nie spróbować? Podajemy do mięsa lub ryby, a szczególnie do plastrów smażonego sera.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zielona fasolka po indyjsku - Opis przyrzÄ…dzania:
300 g zielonej fasolki, obranej z ogonków, blanszujemy 2 minuty we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odcieknięcia. Kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka obieramy ze skórki i kroimy w długie, cienkie paski. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy imbir i czosnek i smażymy 2 minuty, nie dopuszczając do zrumienienia. Dodajemy szczyptę suszonych, rozkruszonych papryczek chilli i 2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy. Podgrzewamy na nieco większym ogniu, aż gorczyca zacznie pękać. Wrzucamy fasolkę, mieszamy i podgrzewamy, aż będzie gorąca.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zielona fasolka po indyjsku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |