Ni to sos, ni sałatka - w każdym razie bardzo pyszny i zdrowy dodatek do wszystkiego - mięsa, ryb, krewetek (mmm, szczególnie do nich), a nawet do niektórych serów, np. smażonego lub twarożku z curry.
Kraj pochodzenia: Meksyk
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Salsa z mango i awokado - Opis przyrzÄ…dzania:
Dojrzałe mango obieramy ze skórki. Miąższ odcinamy od pestki i kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1/2 cm. Dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie awokado też obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i miąższ kroimy w taką samą kostkę, jak mango. Czerwoną paprykę czyścimy z gniazda nasiennego i pestek, płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Mango, awokado i paprykę delikatnie mieszamy. Mieszamy sok z limetek z łyżeczką cukru i szczyptą soli i polewamy tym sosikiem warzywa. Dodajemy kolendrę i wszystko starannie, choć subtelnie, mieszamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Salsa z mango i awokado: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |