W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jarzynka z czerwonej papryki i fasolki szparagowej

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Jarzynka z czerwonej papryki i fasolki szparagowej

Kolorowy dodatek do pieczonego drobiu, kotletów schabowych lub mielonych; pasuje także do ryby.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kilo zielonej fasolki szparagowej
  • 2 duże czerwone papryki
  • migdaÅ‚y
  • maÅ‚a cebula
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • masÅ‚o
  • 2 Å‚yżki Å›wieżego majeranku

Jarzynka z czerwonej papryki i fasolki szparagowej - Opis przyrzÄ…dzania:

FasolkÄ™ obieramy z ogonków i - ewentualnych - wÄ…sów. PaprykÄ™ kroimy w cienkie paski. MaÅ‚Ä… cebulÄ™ obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. MigdaÅ‚y podpiekamy na suchej patelni, czÄ™sto mieszajÄ…c, aż zrobiÄ… siÄ™ zÅ‚ociste. FasolkÄ™ gotujemy we wrzÄ…cej osolonej wodzie 5 minut, osÄ…czamy. Na dużej patelni rozpuszczamy Å‚yżkÄ™ masÅ‚a, podsmażamy w nim paprykÄ™ i cebulÄ™ okoÅ‚o 10 minut. Dodajemy drugÄ… Å‚yżkÄ™ masÅ‚a, a kiedy siÄ™ rozpuÅ›ci – wrzucamy fasolkÄ™ i migdaÅ‚y. Dodajemy 2 Å‚yżki posiekanego Å›wieżego majeranku. Podgrzewamy wszystko dobrze (mniej wiÄ™cej 5 minut) i doprawiamy solÄ… i pieprzem. Podajemy gorÄ…ce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Jarzynka z czerwonej papryki i fasolki szparagowej: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Jarzynka z czerwonej papryki i fasolki szparagowej przepisy:

  • CiepÅ‚a saÅ‚atka z fasoli
    Smaczna i sycąca sałatka z różnych odmian fasoli. Świetna jako dodatek do kawałka mięsa z rusztu.
  • Zielona fasolka z octem balsamico
    Znakomita fasolka, doprawiona octem, masłem i migdałami. Pasuje do drobiu i pieczonej wieprzowiny, a także do placuszków rybnych lub smażonego sera.
  • SaÅ‚atka z zielonej fasolki z Bali
    Lista składników, jak to zwykle przy egzotycznych przepisach bywa, jest długa, ale zazwyczaj mamy większość tych składników w domu. No, może trzeba kupić pastę krewetkową i świeży kokos... A czy ta sałatka jest naprawdę z Bali? A kto to sprawdzi? ;-)
  • Åšródziemnomorska saÅ‚atka z fasolki
    Ciepła sałatka ze świeżej zielonej fasolki szparagowej z rozmaitymi dodatkami o śródziemnomorskiej proweniencji. Świetna z grillowanym serem halloumi.
  • Zupa kokosowa z krabem
    Lubię każdą zupę z mlekiem kokosowym - z kurczakiem, rybą, krewetkami... Zupa z krabem jest solidnym daniem, które powinno starczyć nam na obiad.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: