W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Warzywa wiosenne

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Warzywa wiosenne

Danie lekkie i ładne - najlepiej smakuje na ciepło, nie na gorąco. Podajemy do białego mięsa z patelni lub rusztu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g młodej marchewki
  • 500 g brokułów
  • 200 g groszku cukrowego
  • czubata łyżka masła
  • pęczek cebulki dymki

Warzywa wiosenne - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Marchewki skrobiemy, odcinamy nać i płuczemy. Wrzucamy do wrzącej wody na 5 minut. W tym czasie dzielimy brokuły na różyczki. Wrzucamy do gotującej się marchewki na 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy jeszcze strączki groszku cukrowego i gotujemy dalsze 2 minuty. Warzywa odcedzamy. Dymkę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Na dużej patelni roztapiamy masło. Dodajemy dymkę i smażymy chwilę na dużym ogniu. Wrzucamy odcedzone warzywa, mieszamy i podajemy na stół.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Warzywa wiosenne: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Warzywa wiosenne przepisy:

  • Linguine z łososiem i zielonymi warzywami
    Utrzymana w optymistyczno-romantycznej, różowo-zielonej tonacji pasta będzie świetnym walentynkowym daniem dla tych osobników, którzy bez makaronu nie uznają posiłku.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Zupa trochę jakby azjatycka Zupa trochę jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...
  • Spaghetti z wiosennym sosem a la carbonara
    Pyszna wegetariańska pasta z białym sosem i kolorowymi młodymi jarzynkami. Kwintesencja wiosny.
  • Jogurtowo-warzywna galaretka
    Młode warzywa w kwaskowatej galaretce są lekką przystawką, doskonałą w upalny dzień. Warzywa możemy dobierać dowolnie, ale ładniej wygląda, gdy są różnokolorowe.




Podziel się linkiem:


Komentarze: