W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piure ziemniaczane z papryczkami piquillos

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Piure ziemniaczane z papryczkami piquillos

Jeden z wielu znakomitych hiszpańskich sposobów na przyprawienie zwykłego piure z ziemniaków. Podajemy takie ziemniaki do ryby lub mięsa z grilla, ale także jako tapa - w małych glinianych miseczkach, skropione oliwą.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków na piure
  • listek laurowy
  • 100 g dobrych czarnych oliwek z pestką
  • 12 papryczek piquillos (ze słoika)
  • oliwa z oliwek

Piure ziemniaczane z papryczkami piquillos - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy listek laurowy, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości.
W tak zwanym międzyczasie odcinamy oliwki od pestek i grubo je siekamy.
Papryczki osączamy z zalewy i kroimy w paski. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy papryczki i lekko podsmażamy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy i rozgniatamy tłuczkiem na piure (listek usuwamy), dodając łyżkę oliwy. Dodajemy oliwki i papryczki, wraz z oliwą, w której się smażyły i starannie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do ogrzanej glinianej miski i skrapiamy łyżką oliwy. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Piure ziemniaczane z papryczkami piquillos: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Piure ziemniaczane z papryczkami piquillos przepisy:

  • Kartofelki z czosnkiem
    Oryginalne i zupełnie niekłopotliwe ziemniaczki - na małym ogniu możemy trzymać je godzinę, czy nawet dłużej, jeśli goście utknęli w zaspie i nie zdążą na czas... Trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas zamieszać (kartofelki, nie gości w zaspie).
  • Piure ziemniaczane na ostro
    Piure dla wszystkich wielbicieli zdecydowanych smaków. Pasuje do mięsa z grilla - świetne z dobrze przyprawioną karkówką - a także do rozmaitych postaci łososia, któremu dodaje nieco charakteru.
  • Stoemp z cykorią
    Belgowie mają bardzo przyjemny zwyczaj robienia piure ziemniaczanego z dodatkiem innych warzyw... Stoemp (bo tak się takie piure nazywa) z cykorii jest doskonałym dodatkiem do każdej dziczyzny, a także do pstrągów - oczywiście ardeńskich!
  • Ziemniaki z borowikami
    Doskonałe jesienne danie na kolację - nawet całkiem elegancką. W wersji rodzinnej ziemniaki z prawdziwkami zapiekamy nie w pojedynczych foremkach, a w jednej dużej.
  • Królik duszony w cydrze
    Dzięki ziemniakom, cebuli i pieczarkom, jest to danie jednogarnkowe, czyli nie dość, że smaczne, to jeszcze praktyczne. Ale sałata jest obowiązkowa... Można jeszcze upiec po jabłuszku, a wtedy to już będzie uczta.


Podziel się linkiem:




Komentarze: