W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik z melona i ogórka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chłodnik z melona i ogórka

Lekka i delikatna zimna zupa, przyjemnie zaostrzona imbirem i limetką. Doskonała na naprawdę upalny dzień.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duży i dojrzały melon Galia
  • duży ogórek sałatkowy
  • limetka
  • kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
  • 2 gałązki świeżej mięty

Chłodnik z melona i ogórka - Opis przyrządzania:

Melon kroimy na pół, łyżką wydłubujemy pestki. Kroimy owoc w kawałki i obieramy ze skórki. Obrane kawałki kroimy w kostkę i wkładamy do blendera.
Ogórek myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kawałki i wkładamy do blendera.
Z wyszorowanej limetki wyciskamy sok i wlewamy do blendera.
Imbir obieramy i albo ścieramy na tarce, a potem przez ściereczkę wyciskamy sok, albo wyciskamy kawałki w wyciskarce do czosnku. Sok imbirowy dodajemy do blendera.
Wszystko razem miksujemy na gładkie piure i doprawiamy do smaku odrobiną soli, spora ilością pieprzu i ewentualnie cukrem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, aż zupa będzie bardzo zimna.
Miętę myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Siekamy drobno i dodajemy do zupy tuż przed podaniem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chłodnik z melona i ogórka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: