W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Rougail morelowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Rougail morelowy

Rougail to rodzaj bardzo ostrej salsy z wyspy Le Reunion, zazwyczaj robionej z pomidorów. W tym jednak przepisie robimy rougail z moreli z typowymi dla dania przyprawami.

Kraj pochodzenia: Le Reunion

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • limetka
  • 4 duże dojrzaÅ‚e (ale twarde) morele
  • oliwa z oliwek
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • pÄ™czek cebulki dymki
  • kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 5 cm
  • bardzo ostra czerwona papryczka (np. habanero albo scotch bonnet)

Rougail morelowy - Opis przyrzÄ…dzania:

LimetkÄ™ myjemy i osuszamy, wyciskamy sok.
Morele myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce (wyrzucamy pestki, rzecz jasna). Od razu mieszamy z sokiem z limetki, żeby nie ciemniały. Dodajemy też łyżkę oliwy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do moreli.
Dymkę myjemy, obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki. Osuszamy i kroimy w plasterki - zarówno białe, jak i zielone części. Mieszamy z morelami.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do moreli.
Papryczkę kroimy (w rękawiczkach!) wzdłuż na pół, usuwamy pestki i ogonek, płuczemy i osuszamy. Drobno kroimy i dodajemy do moreli.
Wszystko razem mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku, ewentualnie jeszcze odrobinę oliwy.
Miskę z rougail przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Podajemy do mięsa z grilla, pieczonego kurczaka, gotowanego ryżu...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Rougail morelowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku


Podobne do Rougail morelowy przepisy:

  • Mus z moreli z imbirem
    Świetny mus z dojrzałych moreli, bez dodatku cukru. Szczególnie odpowiedni jako dodatek do gęstego naturalnego jogurtu, na śniadanie lub brunch.
  • Klasyczna konfitura z moreli
    Wyjątkowo smaczna konfitura - wycinek z tym przepisem, z jakiegoś francuskiego pisma, mam od lat i często jest w użyciu. Zwłaszcza, gdy trafią się piękne morele.
  • Chutney z dyni i jabÅ‚ek (z RPA)
    Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - bobotie. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...
  • Piersi z kury w sosie z orzeszków pistacjowych
    Przedziwny kurczak, wart spróbowania! Dla wielbicieli nowości kulinarnych.
  • Åšwietne danie z woÅ‚owiny z morelami
    Zasadniczo nie lubię potraw typu Eintopf - za bardzo kojarzą mi się z "przeglądem tygodnia". Ale są wyjątki i do nich należy to wielokrotnie robione przeze mnie danie, gdzie każdy może z garnka wyciągnąć to, co mu najbardziej odpowiada.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: