W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szparagi ze smardzami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Szparagi ze smardzami

Niesłychanie proste, klasyczne danie z najlepszych składników. Szparagi muszą być z dobrego źródła - grube i słodkie, świeżo ścięte - a Smardze (morels, Morcheln, morilles) starannie oczyszczone z paproszków. Luksus.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) grubych białych szparagów
  • 100 g świeżych smardzów
  • 3 łyżki masła
  • cytryna

Szparagi ze smardzami - Opis przyrządzania:

Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, po czym obieramy łodygi przy pomocy nożyka do warzyw. Myjemy i osuszamy.
Smardze kroimy wzdłuż na pół i starannie wytrząsamy paprochy - możemy też dla pewności szybko przepłukać grzyby w niedużej ilości zimnej wody. Osuszamy.
Szparagi wkładamy do odpowiednio dużego garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości (różnie - mniej więcej kwadrans). Tu uwaga: dobrze jest tak dobrać garnek, żeby włożone doń szparagi można było ustawić tak, żeby czubki wystawały nad powierzchnię wody. Zazwyczaj bowiem bywa tak, że zanim łodygi odpowiednio zmiękną, czubki zaczynają się już rozpadać...
W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła. Wrzucamy smardze i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5-7 minut. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku, dodajemy też trochę soku z cytryny.
Szparagi odcedzamy i osuszamy na czystej ściereczce. Układamy na ogrzanych talerzach.
Do usmażonych smardzów dodajemy pozostałą łyżkę masła i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści. Dzielimy grzyby wraz z sosem między talerze ze szparagami i natychmiast podajemy z rumianymi grzankami...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szparagi ze smardzami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Szparagi ze smardzami przepisy:

  • Jurajski kurczak
    Piękna jest Jura francuska - góry, pastwiska, kamienne miasteczka, drogi wzdłuż strumieni... I znakomita kuchnia! Wino z tego regionu jest specyficzne i wysoko cenione, również w euro. Lekko ziemny, ziołowy posmak nie każdemu odpowiada, ale dla mnie białe jurajskie wino jest jednym z najciekawszych we Francji. Do kurczaka wlewamy pół butelki, a resztę... sami zdecydujcie!
  • Jajecznica ze smardzami
    Bardzo luksusowa jajecznica - może na noworoczny poranek?
  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Sos ze smardzów
    Lekko przydymiony w smaku, kremowy i wspaniały sos do białego mięsa. Czysty luksus.
  • Kurczak ze smardzami
    Absolutny luksus - piersi z kurczaka i świeże smardze zapiekamy pod przykrywką z ciasta francuskiego. Danie na wielkie okazje.


Podziel się linkiem:




Komentarze: