W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cukinia z czosnkiem i orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Cukinia z czosnkiem i orzechami

Zabawne danie z jakichś moich starych wycinków, nie wiadomo już, skąd. Wygląda przyjemnie, a sezon na cukinię już za pasem!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg drobnej zielonej cukinii
  • garść mÄ…ki
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • 2 duże zÄ…bki czosnku
  • 50 g wyÅ‚uskanych orzechów wÅ‚oskich
  • 2 Å‚yżki oleju z orzechów wÅ‚oskich

Cukinia z czosnkiem i orzechami - Opis przyrzÄ…dzania:

Cukinię myjemy i osuszamy, odcinamy końce, po czym kroimy w skośne plastry o grubości 1/2 cm. Solimy i - pardon - pieprzymy.
Każdy plaster cukinii z obu stron oprószamy mąką.
Na dużej patelni rozgrzewamy pół szklanki (mniej więcej) oliwy i smażymy plastry cukinii na rumiano i chrupko.
W tak zwanym międzyczasie obieramy cebulę i czosnek i drobno siekamy. Orzechy z kolei siekamy grubo.
Usmażoną cukinię osączamy na kilku warstwach papieru kuchennego i przekładamy na ogrzany półmisek.
Na małej patelence rozgrzewamy olej z orzechów, wrzucamy cebulę i czosnek i chwilę podsmażamy, aż zmiękną. Dodajemy posiekane orzechy i smażymy jeszcze chwilę, aż orzechy i cebula zaczną się rumienić.
CukiniÄ™ polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cukinia z czosnkiem i orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: