Wiejska włoska potrawa, smaczna i sycąca. Dobra na mroźny dzień. Podajemy z sałatą (roszponka...) lub jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów.
Przepis na Ziemniaki zapiekane z mozarellÄ… >>
Ile miast, miasteczek i wiosek w Andaluzji, tyle wersji gazpacho. Jedno łączy je na pewno: zupa musi bardzo zimna i dlatego trzeba ją zrobić wcześniej, żeby miała czas na porządne ochłodzenie (się).
Przepis na Gazpacho >>
Inna wersja gazpacho, bardziej środkowoeuropejska w charakterze. Niezła na upał.
Przepis na Chłodnik "Bloody Mary" >>
Jesienne danie po udanym grzybobraniu. Jako dodatek wystarczy pajda świeżego chleba, ale możemy też ugotować makaron, kładzione kluski, czeskie knedliki, ziemniaki lub kaszę...
Przepis na Ragout z leśnych grzybów >>
Właściwy dodatek do domowych hamburgerów, takich prawdziwych, z grilla.
Przepis na Szybkie pikle z cebuli >>
Podstawa słynnej "piątej po południu" w Wielkiej Brytanii - małe ciepłe bułeczki, smarowane masłem (lub gęstą śmietaną z Devon, zwaną "clotted cream") i dżemem truskawkowym. Zjadamy wszystkie od razu, gdyż nazajutrz nie są już tak smaczne.
Przepis na Scones - angielskie bułeczki >>
Wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego omletu. Dobre danie na brunch.
Przepis na Tortilla z cukiniÄ… >>
Wiosenna pasta z groszkiem i miętowym pesto. Szybka i bezproblemowa.
Przepis na Linguine z groszkiem >>
Klasyczny, dość wytrawny long drink z bąbelkami. Doskonale sprawdza się jako aperitif przed obfitą kolacją.
Przepis na Gin Fizz >>
Do tej tarty możemy użyć dowolnych jadalnych liści - szpinaku, boćwiny, nawet pokrzyw (no może szczaw byłby za kwaśny). Oliwki dobieramy zgodnie z kolorystycznymi preferencjami.
Przepis na Tarta z botwinkÄ… i oliwkami >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |