Inna wersja gazpacho, bardziej środkowoeuropejska w charakterze. Niezła na upał.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chłodnik "Bloody Mary" - Opis przyrządzania:
Do blendera wlewamy sok i wywar. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół, łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki (usuwając pozostałości szypułek) i wrzucamy do blendera. Gałązkę selera siekamy i dodajemy do blendera. Wrzucamy lód i wszystko dobrze miksujemy na gładką zupę. Doprawiamy do smaku solą, Tabasco i octem z sherry. Dodajemy szczyptę cukru i jeszcze raz wszystko miksujemy. Zupę podajemy w miseczkach, polaną oliwą z oliwek i posypaną siekanym selerem naciowym.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Chłodnik "Bloody Mary": do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska