W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik "Bloody Mary"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Chłodnik "Bloody Mary"

Inna wersja gazpacho, bardziej środkowoeuropejska w charakterze. Niezła na upał.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka dobrego soku pomidorowego
  • szklanka zimnego wywaru warzywnego
  • 4 dojrzaÅ‚e pomidory
  • gałązka selera naciowego
  • 4 kostki lodu
  • sos Tabasco
  • ocet z sherry
  • oliwa z oliwek
  • siekany seler naciowy do podania

Chłodnik "Bloody Mary" - Opis przyrządzania:

Do blendera wlewamy sok i wywar. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół, łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki (usuwając pozostałości szypułek) i wrzucamy do blendera. Gałązkę selera siekamy i dodajemy do blendera. Wrzucamy lód i wszystko dobrze miksujemy na gładką zupę. Doprawiamy do smaku solą, Tabasco i octem z sherry. Dodajemy szczyptę cukru i jeszcze raz wszystko miksujemy. Zupę podajemy w miseczkach, polaną oliwą z oliwek i posypaną siekanym selerem naciowym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chłodnik "Bloody Mary": do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: