W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ragout z leśnych grzybów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Ragout z leśnych grzybów

Jesienne danie po udanym grzybobraniu. Jako dodatek wystarczy pajda świeżego chleba, ale możemy też ugotować makaron, kładzione kluski, czeskie knedliki, ziemniaki lub kaszę...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g mieszanych leśnych grzybów (prawdziwki
  • kurki
  • kozaczki
  • podgrzybki)
  • mała zielona cukinia (200 g)
  • średniej wielkości cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • szklanka kremowej śmietanki
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 60 g świeżo startego parmezanu

Ragout z leśnych grzybów - Opis przyrządzania:

Grzyby czyścimy i kroimy w spore kawałki. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, a potem w plasterki o grubości 1/2 cm. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na bardzo gorącą wrzucamy połowę grzybów, cukinii i cebuli. Smażymy, mieszając, aż grzyby się zarumienią. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy kolejne 4 łyżki oliwy, dobrze rozgrzewamy i smażymy resztę grzybów, cukini i cebuli. Dodajemy poprzednio usmażone grzyby, dobrze solimy i - pardon - pieprzymy. Mieszamy. Wlewamy wino i śmietankę, dodajemy czosnek i gałązki tymianku. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Posypujemy parmezanem i natychmiast podajemy z ziemniakami, makaronem lub knedlikami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ragout z leśnych grzybów: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ragout z leśnych grzybów przepisy:

  • Masło grzybowe
    Doskonałe masło do położenia na soczystym wołowym steku. Możemy też posmarować nim grzanki lub dodać do jajecznicy.
  • Polenta z sosem grzybowym
    Kwintesencja jesieni - grzyby i pomidory w jednym sosie, a do tego gorące, przyrumienione plastry polenty. Świetne danie na deszczowy wieczór wrześniowy, z kieliszkiem czerwonego wina, rzecz jasna.
  • Pieczona dynia z leśnymi grzybami
    Bezmięsne danie obiadowe, kwintesencja jesieni. Podajemy ze szpinakowymi kluseczkami lub innymi kluskami typu spaetzle.
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Kiełbaski z kaszy gryczanej
    Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: