Jesienne danie po udanym grzybobraniu. Jako dodatek wystarczy pajda świeżego chleba, ale możemy też ugotować makaron, kładzione kluski, czeskie knedliki, ziemniaki lub kaszę...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ragout z leśnych grzybów - Opis przyrządzania:
Grzyby czyścimy i kroimy w spore kawałki. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, a potem w plasterki o grubości 1/2 cm. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na bardzo gorącą wrzucamy połowę grzybów, cukinii i cebuli. Smażymy, mieszając, aż grzyby się zarumienią. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy kolejne 4 łyżki oliwy, dobrze rozgrzewamy i smażymy resztę grzybów, cukini i cebuli. Dodajemy poprzednio usmażone grzyby, dobrze solimy i - pardon - pieprzymy. Mieszamy. Wlewamy wino i śmietankę, dodajemy czosnek i gałązki tymianku. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Posypujemy parmezanem i natychmiast podajemy z ziemniakami, makaronem lub knedlikami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ragout z leśnych grzybów: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |