W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Scones - angielskie bułeczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Scones - angielskie bułeczki

Podstawa słynnej "piątej po południu" w Wielkiej Brytanii - małe ciepłe bułeczki, smarowane masłem (lub gęstą śmietaną z Devon, zwaną "clotted cream") i dżemem truskawkowym. Zjadamy wszystkie od razu, gdyż nazajutrz nie są już tak smaczne.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 8 bułeczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) mąki ze spulchniaczem
  • 60 g masła
  • 25 g cukru
  • 150 ml mleka (lub trochę więcej) plus trochę do posmarowania bułeczek
  • mąka do podsypania

Scones - angielskie bułeczki - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Blachę do ciasteczek posypujemy mąką lub lekko smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. Masło kromy na małe kawałki, wykładamy na mąkę i palcami rozcieramy jedno z drugim. Dodajemy cukier i dolewamy mleko, mieszając, aż powstanie miękkie ciasto. Przekładamy ciasto na posypany mąką stół i 2-3 razy zagniatamy - ale bez przesady, chodzi o to jedynie, by składniki się połączyły. Jeśli będziemy ciasto zbyt długo zagniatać, scones będą gumowate. Rozklepujemy ciasto ręką na placek o grubości 2 cm. Okrągłą foremką (może być szklanka) o średnicy mniej więcej 5 cm wycinamy kółka i przekładamy na przygotowaną blachę. Resztę ciasta zbieramy razem, rozklepujemy i wycinamy kolejne kółka. Smarujemy wierzch bułeczek odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej kwadrans - powinny ładnie wyrosnąć i mieć złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę do wystygnięcia. Najlepsze są jeszcze ciepłe, z masłem i konfiturami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Scones - angielskie bułeczki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Scones - angielskie bułeczki przepisy:

  • Ziemniaczane bułeczki z boczkiem
    Oto sposób na wykorzystanie resztek piure ziemniaczanego - szkockie bułeczki z boczkiem i oregano są dobrym dodatkiem do zupy, możemy też podać je na śniadanie.
  • Amerykańce
    Popularne w Niemczech miękkie bułeczki z ucieranego ciasta - czułe wspomnienie z moich dziecięcych wakacji.
  • Deser śliwkowy, bardzo anglosaski (plum cobbler)
    Bardzo popularny w Stanach deser - ot, taka owocowa zapiekanka z ciastem na wierzchu. Dzieci bardzo to lubią, zwłaszcza, jeśli doda im się jeszcze kulkę waniliowych lodów.
  • Ciasto krucho-drożdżowe (uniwersalne)
    Ciasto, z którego możemy zrobić placek ze śliwkami, makowiec, struclę orzechową, bułeczki z dżemem, szarlotkę...
  • Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe)
    Ach jesień, ach śliwki, ach ciepły placuszek ze śliwkami... Et voila! oto właściwe ciasto na taki placek (na inne zresztą też).




Podziel się linkiem:


Komentarze: