Do tej tarty możemy użyć dowolnych jadalnych liści - szpinaku, boćwiny, nawet pokrzyw (no może szczaw byłby za kwaśny). Oliwki dobieramy zgodnie z kolorystycznymi preferencjami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta z botwinką i oliwkami - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty smarujemy lekko masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy kruchym ciastem. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut, aż ciasto będzie lekko zazłocone. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. Botwinkę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy w ściereczce. Kroimy w paski, wykładamy na gęste sitko i przelewamy wrzątkiem. Odsączamy. Dymkę myjemy i siekamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy dymkę i smażymy na średnim ogniu kilka minut, po czym dokładamy botwinkę. Smażymy, aż wygotuje się woda zawarta w liściach. Przekładamy warzywa do miski. Dodajemy ser, jajka i prawie cały parmezan. Bardzo starannie mieszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Z oliwek usuwamy (ewentualne) pestki. Dodajemy do nadzienia i mieszamy. Nadzienie wkładamy do podpieczonej formy i posypujemy resztą parmezanu. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny - nadzienie powinno zastygnąć, a wierzch lekko się przyrumienić. Podajemy na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Tarta z botwinką i oliwkami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |