W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki zapiekane z mozarellą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Ziemniaki zapiekane z mozarellą

Wiejska włoska potrawa, smaczna i sycąca. Dobra na mroźny dzień. Podajemy z sałatą (roszponka...) lub jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków na piure
  • 5 jajek
  • 200 g mozarelli
  • oliwa z oliwek
  • tarta bułka

Ziemniaki zapiekane z mozarellą - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będąmiękkie, czyli około 20 minut. Odsączamy starannie i rozgniatamy na piure. 2 jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą, obieramy i grubo siekamy. Mozarellę kroimy w kostkę. Formę do zapiekania smarujemy oliwą. Do piure dodajemy 3 surowe jajka i bardzo starannie mieszamy. Dodajemy jajka na twardo i mozarellę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i ugniatamy w przygotowanej formie. Posypujemy równomiernie kilkoma łyżkami tartej bułki. Wstawiamy naczynie z ziemniakami do piekarnika i pieczemy, aż wierzch będzie rumiany. Podajemy na gorąco z sałatą lub surówką z porów..

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaki zapiekane z mozarellą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaki zapiekane z mozarellą przepisy:

  • Zielona zupa jarzynowa
    Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).
  • Francuska sałatka z ogórków
    Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...
  • Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem
    Wersji sałatek nicejskich nie da się policzyć - co dom, to i przepis. Tym razem jest to wersja "przedpomidorowa" - z ziemniakami, fasolką i świeżym tuńczykiem.
  • Królik duszony w czerwonym winie
    Dobra rodzinno-gościowa potrawa z kawałków królika w sosie z warzyw przetartych przez sitko. Doskonała z domowym makaronem i surówką z tartej marchewki lub z zapiekanymi ziemniakami i smażonymi jabłkami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: