Jedna z najpopularniejszych past na świecie - gęsty biały sos z kawałkami boczku, dużo pieprzu i sera Pecorino Romano. W Polsce chętnie dodaje się jeszcze śmietanę, choć klasyczna wersja tego nie przewiduje. Polsko-włoski makaron nad Wisłą musi mieć dużo sosu... Na ten przysmak szczególnie łase są dzieci.
Przepis na Spaghetti carbonara po polsku >>
Bardzo wygodne danie, bo makaron i brokuły gotuje się w jednym garnku. Tak więc i kolacja szybko (i całkiem zdrowa, jeśli nie wspomnimy o śmietanie...) i zmywania mało. Same korzyści.
Przepis na Linguine z brokułami i ricottą >>
Brytyjska interpretacja włoskiego dania. Warto spróbować, nawet jeśli nie mamy skłonności do ponadkulturowej kuchni.
Przepis na Risotto z wędzonym pstrągiem >>
Wiosenna, smaczna pasta. Świetne danie po wielkanocnej mięsnej orgii, zwłaszcza, że trzeba coś zrobić z tą wyrośniętą rzeżuchą, w której pasł się baranek.
Przepis na Tagliatelle z pesto z rzeżuchy >>
Knedelki typowe dla kuchni niemieckiej, solidne i z dodatkiem szynki. Podajemy do mięsa z dużą ilością sosu, ale takiego mięsnego, nie pomidorowego, albo do czystego rosołu.
Przepis na Grysikowe knedle >>
Znakomita potrawa dla tych, którzy chcą się przekonać, czy lubią mule. Ilość ostrej suszonej papryki można sobie ustalać dowolnie, to samo zresztą dotyczy i czosnku - ja tam lubię dużo jednego i drugiego.
Przepis na Spaghetti z mulami i ostrÄ… paprykÄ… >>
BÅ‚yskawiczny makaron z "zapuszkowanymi" karczochami.
Przepis na Linguine z karczochami >>
Domowy makaron jest nie tylko smaczniejszy od kupnego - zagniatanie ciasta, wałkowanie, cięcie na odpowiednie paski jest wyjątkowo terapeutyczne. Wszystkie smutki (przynajmniej te drobne) tracą wagę, gdy z kopczyka mąki i jajek powstaje gładkie, elastyczne, niemal żywe ciasto.
Przepis na Ciasto na makaron >>
Wspaniała letnia pasta, w której główną rolę odgrywają pomidory - muszą zatem być naprawdę pierwszej jakości i nie ma co oszukiwać się szklarniowymi...
Przepis na Penne z pomidorami i Taleggio >>
...czyli ryż z groszkiem. Niezupełnie risotto - ma bardziej płynną, niemal "zupową" konsystencję, cenioną w regionie Veneto. Danie z gatunku "podnoszących na duchu".
Przepis na Risi e bisi >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |