W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Linguine z karczochami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Linguine z karczochami

Błyskawiczny makaron z "zapuszkowanymi" karczochami.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g linguine
  • oliwa z oliwek
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • duża puszka (lub słoik) karczochów w oleju lub solance
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • płatki świeżego parmezanu

Linguine z karczochami - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody i gotujemy linguine, aż będą al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w cienkie paski. Karczochy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i osączamy. Jeśli karczochy są duże, kroimy każdy pionowo na 2 lub 4 części. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy boczek. Smażymy, często mieszając, na złoty kolor, czyli jakieś 5 minut. Dodajemy karczochy i zwiększamy ogień. Smażymy kolejne 5 minut, aż karczochy też zaczną się rumienić. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dolewamy łyżkę oliwy i trochę soku z cytryny (do smaku), solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dobrze mieszamy i przekładamy do miski. Posypujemy siekaną natką i płatkami świeżego parmezanu i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Linguine z karczochami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Linguine z karczochami przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: