BÅ‚yskawiczny makaron z "zapuszkowanymi" karczochami.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Linguine z karczochami - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody i gotujemy linguine, aż będą al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w cienkie paski. Karczochy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i osączamy. Jeśli karczochy są duże, kroimy każdy pionowo na 2 lub 4 części. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy boczek. Smażymy, często mieszając, na złoty kolor, czyli jakieś 5 minut. Dodajemy karczochy i zwiększamy ogień. Smażymy kolejne 5 minut, aż karczochy też zaczną się rumienić. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dolewamy łyżkę oliwy i trochę soku z cytryny (do smaku), solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dobrze mieszamy i przekładamy do miski. Posypujemy siekaną natką i płatkami świeżego parmezanu i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Linguine z karczochami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |