Tradycyjna weselna potrawa ze stanu Maharasztra, ulubione (ostatnio) danie Młodszego Dziecka. Ryż jest żółty od turmeriku, pachnący od garam masala, lekko pikantny dzięki chilli... Przepis pochodzi z książki "The Indian Kitchen" autorstwa Monishy Bharadwaj, notabene fascynującego kompendium wiedzy o indyjskiej kuchni.
Przepis na Ryż z bakłażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat) >>
Nie wiem, czyj to przepis, ale chyba Nigela Slatera... Znalazłam go nabazgranym na świstku wśród miliona wycinków kulinarnych. Błyskawiczny, wegetariański, doskonały. W przepisie pojawia się pasta sezamowa - zapewne powinna być azjatycka, ale jakoś nie mogę jej znaleźć nawet w etnicznych sklepach, używam więc śródziemnomorskiej tahini.
Przepis na Azjatycki makaron z sosem sezamowym >>
Znakomity ryż do wszelkich rodzajów curry - wcale nie słodki, świetny na ciepło i zimno, jako dodatek i jako główne danie! Kiedy pewnego razu zrobiłam ten ryż, Córka mojej Przyjaciółki zignorowała zupełnie towarzyszące mu colombo z polędwiczki wieprzowej i nie tylko pożarła swoją porcję, ale także zabrała ze sobą resztkę nazajutrz do szkoły (w pudełeczku). Co w widomy sposób świadczy o atrakcyjności tego dania wśród Młodych Osób ;-)
Przepis na Ryż z suszonymi wiśniami >>
Przywiozłam z Włoch fantastyczną ricottę! Bardzo się przydała w tym przepisie, znalezionym w jakimś włoskim czasopiśmie kulinarnym. Dodatek groszku i fasolki jest mój własny...
Przepis na Farfalle z ricottÄ…, fasolkÄ… i groszkiem >>
Włoska "mollica" to po prostu pokruszony drobno chleb przysmażony na maśle lub oliwie. Włosi często posypują nim makaron, dodając tym samym nowy wymiar do zwykłej pasty - zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Z lekko podduszoną włoską kapustą, czosnkiem i odrobiną śmietany uzyskujemy pastę, która pozwoli nam dotrwać do letnich sosów pomidorowych...
Przepis na Spaghetti z włoską kapustą i "mollica" >>
Dawno, dawno temu, na wyspie Isola Maggiore na jeziorze Trazymeńskim, Mąż jadł spaghetti z sosem z wędzonej ryby. Ryba była wyłowiona z jeziora, uwędzona w knajpie, podsmażona w umbryjskiej oliwie i podana z dobrze ugotowaną pastą, bez żadnych zbędnych ozdobników. Próbowałam odtworzyć to danie w Polsce, ale - jak dotąd - bezskutecznie. Dopiero wędzony jesiotr okazał się wyborem właściwym - zwarte mięso dobrze podsmaża się w oliwie, jeziorny posmak jest autentyczny, no i nic więcej nie trzeba, bo ryba jest dostatecznie szlachetna. To znaczy - dodałam ciut świeżego majeranku, żeby zaakcentować jednak pewien regionalizm :)
Przepis na Spaghetti z wędzonym jesiotrem >>
Kupiłam niedawno pełnoziarnisty (razowy) kuskus, bardzo pyszny. A że kuskus robi się błyskawicznie - "Mamo, jest coś do jedzenia???" - jest zawsze mile widziany w mojej kuchni. No i te wszystkie zieloności - mimo śniegu i niewielkiego mrozu na moim balkonie mięta ma się zupełnie nieźle... I jeszcze mój ukochany różowy pieprz, którego mam w domu chyba pół kilo. Nie z chciwości, tylko ze sklerozy, bo kiedy widzę w sklepie różowy pieprz, to nie mogę sobie przypomnieć, czy mam jeszcze w domu zapas i na wszelki wypadek kupuję...
Przepis na Kuskus pełnoziarnisty z ziołami i limetką >>
Szybko, zdrowo i smacznie - interesująca kombinacja makaronu, chrupkich orzechów, kremowego sera i brokułów. Pamiętajcie tylko, żeby nie rozgotować warzyw, bo będą wodniste, szare i ogólnie paskudne!
Przepis na Spaghetti z brokułami i orzechami >>
Dużo dojrzałych pomidorów w ogrodzie? Kremowy sos z pieczonych pomidorów z dodatkiem świeżej czerwonej papryki to doskonały i oryginalny sposób na wykorzystanie błogosławionego nadmiaru!
Przepis na Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym >>
Prościutki, ale bardzo smaczny ryż. Nigdy nie byłam w Meksyku, więc za autentyczność potrawy głowy nie dam, niemniej jednak dostałam ten przepis od prawdziwej Meksykanki.
Przepis na Ryż po meksykańsku >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |