W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto z wędzonym pstrągiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto z wędzonym pstrągiem

Brytyjska interpretacja włoskiego dania. Warto spróbować, nawet jeśli nie mamy skłonności do ponadkulturowej kuchni.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) wędzonego pstrąga
  • 6 szklanek (półtora litra) wywaru z kurczaka
  • 2 cebule
  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g ryżu do risotto (carnaroli
  • arborio
  • vialone nano)
  • pęczek młodej dymki
  • 150 g tartego cheddara

Risotto z wędzonym pstrągiem - Opis przyrządzania:

Pstrąga obieramy ze skóry i ości, dzielimy na kawałki. Wywar stawiamy na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i utrzymujemy wywar na granicy wrzenia. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulkę dymkę czyścimy, płuczemy i kroimy po skosie w centymetrowe kawałki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Smażymy cebulę i czosnek przez 5 minut, aż zmiękną. Wrzucamy ryż i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zbieleje i pokryje się masłem. Zaczynamy wlewać gorący wywar - po łyżce wazowej na raz, mieszając. Każdą następną łyżkę dolewamy dopiero wtedy, kiedy płyn wsiąknie w ryż niemal w całości. Kiedy ryż będzie już niemal miękki, dodajemy pstrąga i dymkę. Dolewamy jeszcze trochę wywaru. Dodajemy łyżkę masła i starty ser, delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto z wędzonym pstrągiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Risotto z wędzonym pstrągiem przepisy:

  • Prościutkie risotto z krewetkami
    Bardzo łatwe, smaczne i szybkie (jakieś pół godziny od początku do końca) risotto z zielonymi i różowymi akcentami. No i chyba zdrowe...
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Risotto cytrynowe z bobem
    Pyszne, prawdziwie wiosenne risotto. Bób powinien być naprawdę młody, ziarenka drobne i delikatne.
  • Risotto z groszkiem
    Bardzo proste risotto o ujmującym wyglądzie. Doskonała kolacja w sytuacji, gdy niemal nic nie ma w domu jadalnego ;-)
  • Risotto z cykorią i pomidorami
    Oryginalne risotto o niespodziewanym, słodko-gorzkawym smaku. Bardzo smaczne.




Podziel się linkiem:


Komentarze: