W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Penne z pomidorami i Taleggio

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Penne z pomidorami i Taleggio

Wspaniała letnia pasta, w której główną rolę odgrywają pomidory - muszą zatem być naprawdę pierwszej jakości i nie ma co oszukiwać się szklarniowymi...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g penne
  • 500 g (pół kilo) dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 200 g sera Taleggio

Penne z pomidorami i Taleggio - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaraon i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę i mieszamy w dużej misce z posiekanymi ząbkami czosnku, podartymi na kawałki listkami bazylii i 2 łyżkami oliwy. Solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy do smaku. Ser kroimy w kostkę. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do miski z pomidorami. Szybko wsypujemy ser. Miskę na chwilę przykrywamy, żeby ser zaczął się topić pod wpływem gorącego makaronu. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podajemy. Kto chce, niech sobie jeszcze dodatkowo poleje oliwą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Penne z pomidorami i Taleggio: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Penne z pomidorami i Taleggio przepisy:

  • Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem
    Wyjątkowo udany makaron - pomidory pieczone w piekarniku stają się głębsze w smaku, zaś kozi camembert pod wpływem ciepła mięknie i rozpuszcza się w przyjemny dla podniebienia sposób.
  • Tofu smażone z pomidorami
    No, cóż - tofu nie słynie z głębi smaku, prawda? Ale jest świetnym źródłem białka i nie ma cholesterolu, jeśli więc ktoś nie chce jeść mięsa (chwilowo lub długotrwale), jest to całkiem niezły element posiłku. Trzeba tylko trochę mu pomóc, a może ukazać się w całkiem nowej postaci...
  • Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami
    Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.
  • Tażin z cielęciny z pomidorami
    Kolejny tażin z północnej Afryki - tym razem ze skarmelizowanymi w piekarniku pomidorami. Dobre danie dla gości, bo właściwie pilnuje się samo.
  • Tarte Tatin z pomidorami
    Bardzo fajna tarta - wariacja na temat słynnej jabłkowej tarty z Normandii. Pomidory to w końcu owoce, czyż nie? Czarnuszka w cieście nadaje mu miły, wytrawny smak.




Podziel się linkiem:


Komentarze: