W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grysikowe knedle

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Grysikowe knedle

Knedelki typowe dla kuchni niemieckiej, solidne i z dodatkiem szynki. Podajemy do mięsa z dużą ilością sosu, ale takiego mięsnego, nie pomidorowego, albo do czystego rosołu.

Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 250 g (ćwierć kilo) grysiku (kaszy manny)
  • 2 jajka
  • 150 g surowej szynki

Grysikowe knedle - Opis przyrządzania:

W sporym rondlu zagotowujemy mleko, łyżkę masła, łyżeczkę soli i troszkę pieprzu. Do gotującego się mleka wsypujemy grysik i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Gorącą kaszę przekładamy do szklanej miski, wbijamy jajka i wrzucamy szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy bardzo starannie i zostawiamy do wystygnięcia. Z zimnej masy formujemy knedle i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, jakieś 15-20 minut, w zależności od wielkości. Sprawdzamy, czy są ugotowane w środku. Wyławiamy knedle łyżką cedzakową i podajemy do mięsa lub w rosole.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Grysikowe knedle: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Grysikowe knedle przepisy:

  • Niemieckie knedle z bułki
    Ikona niemieckiej kuchni, knedle z czerstwej bułki, znakomity dodatek do wszelkich duszonych mięs. Świetnie sprawdzają się z dziczyzną i grzybami w śmietanie - musi tylko być dużo sosu, bo knedle stworzone są do maczania.
  • Knedle mojej Mamusi
    Absolutnie klasyczne knedle, nic dodać, nic ująć. Polewamy masłem ze zrumienioną tartą bułeczką i posypujemy cukrem. Jeśli coś nam zostanie (?!), następnego dnia odsmażamy na rumiano.
  • Cykoria z szynką i sosem serowym
    Belgowie potrafią z cykorią zrobić nawet pizzę... Ten przepis nie idzie tak daleko, a duszona cykoria w skorupce z rumianej szynki, podlana "mocnym" sosem serowym, jest naprawdę bardzo pyszna. Jedno z moich ulubionych dań.
  • Makaron zapiekany z szynką i serem (danie sentymentalne)
    Dlaczego "przepis sentymentalny"? A bo to danie mojego dzieciństwa, choć przyznaję, że ten dzisiejszy przepis jest jego bogatszą wersją... Gdzie by tam ktoś w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku dawał szynkę do zapiekanki! Była to raczej mortadela (polska) albo resztki baleronu po jakichś świętach... Taki makaron był ulubionym daniem obiadowym wielu mamuś, bo nie tylko pozwalał upchnąć resztki mało atrakcyjnych wędlin i serów, ale i można było go zrobić wcześniej, wstawiając tylko w ostatniej chwili do piekarnika. A ta zaleta jest i dzisiaj aktualna.
  • Ziemniaki smażone z szynką
    Solidne, wiejskie, tyrolskie danie. Najlepiej smakuje po długim spacerze po zaśnieżonym lesie, połączonym z ciągnięciem dzieci na sankach i wielką bitwą na śnieżki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: