W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risi e bisi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risi e bisi

...czyli ryż z groszkiem. Niezupełnie risotto - ma bardziej płynną, niemal "zupową" konsystencję, cenioną w regionie Veneto. Danie z gatunku "podnoszących na duchu".

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • średniej wielkości cebula
  • 200 g wędzonego boczku (lub okrawków szynki)
  • 2 łyżki masła
  • 300 g ryżu do risotto
  • około 3 szklanki wywaru z kurczaka
  • 300 g mrożonego drobnego groszku
  • garść tartego parmezanu plus więcej do podania

Risi e bisi - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek lub okrawki od szynki kroimy w kostkę, Na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i boczek (szynkę) i smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie, ale jeszcze nie zacznie się rumienić. Dodajemy ryż i smażymy chwilę, mieszając, żeby ryż pokrył się tłuszczem. Wlewamy 2 i 1/2 szklanki wywaru i 2 szklanki wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie niemal ugotowany, czyli jakieś 15 minut. Dodajemy groszek i gotujemy, aż się rozmrozi i będzie gorący. Jeśli konsystencja będzie zbyt risottowa, dolewamy resztę wywaru i ewentualnie nieco wody. Dodajemy resztę masła i parmezan, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w głębokich talerzach, z tartym parmezanem do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risi e bisi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Risi e bisi przepisy:

  • Risotto z mulami
    Kremowe, morskie risotto, zgodnie z włoskim zwyczajem bez dodatku sera. Bardzo smaczne i delikatne.
  • Risotto grzybowe z cukinią
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Prościutkie risotto z krewetkami
    Bardzo łatwe, smaczne i szybkie (jakieś pół godziny od początku do końca) risotto z zielonymi i różowymi akcentami. No i chyba zdrowe...
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...




Podziel się linkiem:


Komentarze: