Wiosenna, smaczna pasta. Świetne danie po wielkanocnej mięsnej orgii, zwłaszcza, że trzeba coś zrobić z tą wyrośniętą rzeżuchą, w której pasł się baranek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tagliatelle z pesto z rzeżuchy - Opis przyrządzania:
Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Gotujemy tagliatelle al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie robimy pesto: najpierw na suchej patelni podpiekamy na złoto orzeszki piniowe, pilnując, bo mają wyjątkową skłonność do przypalania się. Rzeżuchę, przestudzone orzeszki piniowe, czosnek, sok z cytryny i tarty parmezan wkładamy do malaksera i miksujemy, dolewając oliwę z oliwek. Sos powinien być niezupełnie gładki, ale dobrze wymieszany. Mozarellę dzielimy palcami na małe kawałki. Makaron odcedzamy, zostawiając łyżkę wody od gotowania. Mieszamy makaron z pesto, rozrzedzonym łyżką wody, dodajemy kawałki mozarelli. MIeszamy i podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Tagliatelle z pesto z rzeżuchy: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska