W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto na makaron

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przepis podstawowy

Ciasto na makaron

Domowy makaron jest nie tylko smaczniejszy od kupnego - zagniatanie ciasta, wałkowanie, cięcie na odpowiednie paski jest wyjątkowo terapeutyczne. Wszystkie smutki (przynajmniej te drobne) tracą wagę, gdy z kopczyka mąki i jajek powstaje gładkie, elastyczne, niemal żywe ciasto.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 3-4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g mÄ…ki "00" (wÅ‚oskiej na makaron)
  • mÄ…ka do waÅ‚kowania

Ciasto na makaron - Opis przyrzÄ…dzania:

Jajka wybijamy ze skorupek i roztrzepujemy widelcem.
Mąkę wysypujemy na stół, stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli i wlewamy jajka. Mieszamy, najlepiej ręką, aż zaczną powstawać lepkie grudki. Zagniatamy, cierpliwie, aż grudki zaczną się łączyć w większe. Nie przejmujemy się, że ciasto jest grudkowate i lepi się do rąk. Cierpliwie zagniatamy dalej, ewentualnie oprószając odrobiną mąki, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i jedwabiste w dotyku.
Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Oczywiście ciasto możemy zacząć zagniatać w malakserze, wówczas jednak trzeba je wyjąć i zagniatać ręcznie od momentu "lepkich grudek".
Możemy także ciasto zagnieść w maszynie kuchennej typu KitchenAid, z końcówką do zagniatania ciasta (hak) - ale wówczas ciasto traci swe terapeutyczne właściwości, gdyż całą robotę wykonuje za nas maszyna.
Ciasto wałkujemy na oprószonym mąką stole na potrzebną grubość lub też przepuszczamy przez maszynę do robienia makaronu. Dalej postępujemy według odpowiedniego przepisu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Ciasto na makaron: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto na makaron przepisy:

  • Szafranowe ciasto na makaron
    Pięknie żółty makaron aż prosi się o sos z pomidorków koktajlowych z listkami bazylii... To ciasto znakomite jest również na ravioli z dowolnym nadzieniem.
  • Ciasto na pizzÄ™ (ze Å›wieżymi drożdżami)
    Proste ciasto na pizzę, do zrobienia w każdej chwili. Najlepiej zagnieść ciasto i wstawić na dzień-dwa do lodówki, gdzie będzie sobie powolutku rosło, dojrzewając. Takie jest najsmaczniejsze.
  • Ciasto półkruche
    Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.
  • Makaron gryczany (taiadin)
    Typowy dla północnych Włoch makaron, do którego dodaje się mąkę gryczaną, piwo i grappę. Ugotowany taiadin podaje się z różnymi sosami, często z grzybami i ziemniakami.
  • Ciasto ziemniaczane na pierożki
    Uniwersalne i błyskawiczne słone ciasto, mile przyprawione kminkiem - ale oczywiście musu nie ma, jeśli ktoś nie lubi, to nie dosypuje. Pierożki lub paluszki z tego ciasta najlepiej jeść na ciepło.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: