Domowy makaron jest nie tylko smaczniejszy od kupnego - zagniatanie ciasta, wałkowanie, cięcie na odpowiednie paski jest wyjątkowo terapeutyczne. Wszystkie smutki (przynajmniej te drobne) tracą wagę, gdy z kopczyka mąki i jajek powstaje gładkie, elastyczne, niemal żywe ciasto.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 3-4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasto na makaron - Opis przyrzÄ…dzania:
Jajka wybijamy ze skorupek i roztrzepujemy widelcem.
Mąkę wysypujemy na stół, stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli i wlewamy jajka. Mieszamy, najlepiej ręką, aż zaczną powstawać lepkie grudki. Zagniatamy, cierpliwie, aż grudki zaczną się łączyć w większe. Nie przejmujemy się, że ciasto jest grudkowate i lepi się do rąk. Cierpliwie zagniatamy dalej, ewentualnie oprószając odrobiną mąki, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i jedwabiste w dotyku.
Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Oczywiście ciasto możemy zacząć zagniatać w malakserze, wówczas jednak trzeba je wyjąć i zagniatać ręcznie od momentu "lepkich grudek".
Możemy także ciasto zagnieść w maszynie kuchennej typu KitchenAid, z końcówką do zagniatania ciasta (hak) - ale wówczas ciasto traci swe terapeutyczne właściwości, gdyż całą robotę wykonuje za nas maszyna.
Ciasto wałkujemy na oprószonym mąką stole na potrzebną grubość lub też przepuszczamy przez maszynę do robienia makaronu. Dalej postępujemy według odpowiedniego przepisu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Ciasto na makaron: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |