Błyskawiczny makaron, jeden z najprostszych na świecie. Może to być danie popisowe naszych dzieci, jeśli lubią gotować.
Przepis na Spaghetti Alfredo >>
Ulubiony makaron mojego męża, który to mąż ogólnie niechętnie jada ryby...
Przepis na Fettuccine z dwoma rodzajami łososia >>
Szybciej się już chyba nie da, a rezultat doskonały (moja ulubiona kombinacja suszonych pomidorów, koziego twarogu i bazylii).
Przepis na Błyskawiczne linguine >>
Idealnie byłoby tu użyć cipolla di Tropea - słodkiej czerwonej cebuli, której pochodzenie jest kontrolowane prawnie (DOC). Ale ze zwykłą czerwoną cebulą sos też będzie dobry, choć może mniej subtelny.
Przepis na Penne z sosem z czerwonej cebuli >>
Bardzo wytrawne spaghetti dla zagorzałych wielbicieli kaparów.
Przepis na Spaghetti z kaparami >>
Na południu Włoch często jada się makaron z prostym sosem cytrynowym - co nie dziwi, zważywszy fenomenalną jakość tamtejszych cytryn...
Przepis na Spaghetti z sosem mocno cytrynowym >>
Bardzo świąteczna pasta, z eleganckim sosem z kaczych nóżek z pomarańczą i warzywami. Podajemy jako pierwsze danie uroczystej kolacji we włoskim stylu.
Przepis na Tagliatelle z sosem z kaczki >>
Typowy dla północnych Włoch makaron, do którego dodaje się mąkę gryczaną, piwo i grappę. Ugotowany taiadin podaje się z różnymi sosami, często z grzybami i ziemniakami.
Przepis na Makaron gryczany (taiadin) >>
Jedno ze sztandarowych dań włoskiej kuchni - typowe dla samego Rzymu. Jedyną trudną rzeczą w tym przepisie jest kręcenie młynkiem do pieprzu - potrzebujemy tyle świeżo zmielonego, żeby sos był porządnie pikantny.
Przepis na Spaghetti cacio e pepe >>
Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
Przepis na Wytrawne spaghetti >>