Bardzo wygodne danie, bo makaron i brokuły gotuje się w jednym garnku. Tak więc i kolacja szybko (i całkiem zdrowa, jeśli nie wspomnimy o śmietanie...) i zmywania mało. Same korzyści.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Linguine z brokułami i ricottą - Opis przyrządzania:
Brokuły dzielimy na różyczki i starannie płuczemy. Orzechy podpiekamy kilka minut na suchej patelni, aż zaczną się rumienić. Zsypujemy na ściereczkęi odstawiamy do wystygnięcia. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Gotujemy linguine al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na 3 minuty przed planowanym końcem gotowania wrzucamy brokułowe różyczki . Ugotowany makaron i brokuły wylewamy na cedzak, zaś garnek stawiamy ponownie na ogniu. Do garnka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną ricottę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, a kiedy sos się podgrzeje, wrzucamy do garnka makaron z brokułami i mieszamy. Podajemy posypany orzechami włoskimi. Osobno możemy dać trochę tartego parmezanu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Linguine z brokułami i ricottą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska