W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Linguine z brokułami i ricottą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Linguine z brokułami i ricottą

Bardzo wygodne danie, bo makaron i brokuły gotuje się w jednym garnku. Tak więc i kolacja szybko (i całkiem zdrowa, jeśli nie wspomnimy o śmietanie...) i zmywania mało. Same korzyści.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g linguine
  • główka brokułów
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g ricotty
  • 50 g orzechów włoskich
  • tarty parmezan do podania

Linguine z brokułami i ricottą - Opis przyrządzania:

Brokuły dzielimy na różyczki i starannie płuczemy. Orzechy podpiekamy kilka minut na suchej patelni, aż zaczną się rumienić. Zsypujemy na ściereczkęi odstawiamy do wystygnięcia. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Gotujemy linguine al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na 3 minuty przed planowanym końcem gotowania wrzucamy brokułowe różyczki . Ugotowany makaron i brokuły wylewamy na cedzak, zaś garnek stawiamy ponownie na ogniu. Do garnka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną ricottę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, a kiedy sos się podgrzeje, wrzucamy do garnka makaron z brokułami i mieszamy. Podajemy posypany orzechami włoskimi. Osobno możemy dać trochę tartego parmezanu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Linguine z brokułami i ricottą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: