Zasmażka do zagęszczania ciemnych sosów
Przepis na Rumiana zasmażka >>
Pyszne małe kluseczki o jędrnej konsystencji. Gotujemy je w zupie lub mleku. Uwaga! dzieci zazwyczaj bardzo je lubią.
Przepis na Zacierka >>
Świetne danko, popularne w rozmaitych krajach szeroko pojętej Europy Środkowej. Na Słowacji "vyprazany syr" podają z sosem tatarskim, na Bałkanach z cytryną, zaś u nas doskonałym dodatkiem będą borówki lub żurawiny.
Przepis na Ser smażony >>
Choć pieczarki są "po grecku", to pojawiają się raczej na półmisku francuskich przystawek. Delikatne i łagodne w smaku, dobrze się komponują z ostrzejszymi hors d'oeuvres, takimi jak tapenade czy jajka z anchois.
Przepis na Pieczarki w oliwie po grecku >>
Ładna i pyszna sałatka z dwu rodzajów kalafiora oraz innych zimowych warzyw. Oryginalny dodatek do smażonej lub grillowanej ryby, smażonego żółtego sera (to wyjątkowo dobra kombinacja) lub kawałka białego mięsa. Możemy też podać ją na przystawkę, ale dobrze byłoby wówczas upiec czosnkową bułkę lub kilka grzaneczek z serem.
Przepis na Zimowa sałata z miodowym sosem >>
Wakacyjna w charakterze, prosta i smaczna przekąska z sera feta. Właśnie ze względu na tę prostotę ważne jest, by ser był możliwie najlepszej jakości, tymianek świeży, a oliwa z oliwek naprawdę extravergine. Świeża bagietka i kieliszek wina są chyba oczywiste?
Przepis na Feta z tymiankiem >>
Sałatka na upalne dni, lekka i świeża w smaku. Podajemy ją do potraw o włoskim charakterze, jako część antipasti lub do wszelkich dań z grilla.
Przepis na Młoda cukinia z parmezanem >>
Łagodny, kwaskowaty sos do zimnych mięs. Świetnie pasuje też do dojrzałych żółtych serów, możemy także podać go jako chutney do ryżu z curry.
Przepis na Sos rabarbarowy do mięs i serów >>
Ładne w kolorze, słodko-słone masło jest smacznym dodatkiem do grillowanych krewetek i ryb śródziemnomorskich. Może również ożywić pieczony kawałek piersi z drobiu.
Przepis na Masło pomidorowo-serowe >>
Kwaskowate masło o intensywnym aromacie skórki cytrynowej. Pasuje przede wszystkim do białych ryb z rusztu lub patelni, a także do krewetek i przegrzebków.
Przepis na Masło cytrynowo-koperkowe >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |