W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ser smażony

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ser smażony

Ser smażony

Świetne danko, popularne w rozmaitych krajach szeroko pojętej Europy Środkowej. Na Słowacji "vyprazany syr" podają z sosem tatarskim, na Bałkanach z cytryną, zaś u nas doskonałym dodatkiem będą borówki lub żurawiny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g sera kaszkawał lub edamskiego
  • jajko
  • garść mąki
  • 2 garści tartej bułki
  • 1/2 szklanki (125 ml) oleju słonecznikowego
  • gałka muszkatołowa

Ser smażony - Opis przyrządzania:

Ser kroimy w 4 plastry (o grubości 1 cm). Na talerz wybijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Na drugi talerz wysypujemy garść mąki, zaś na trzeci - tartą bułkę. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej słonecznikowy. Plastry sera obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce. Opanierowane plastry sera wkłądamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy ser na ciemnozłoto. Uwaga, żeby nie spalić! Usmażony ser posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową. Podajemy natychmiast, na sałacie, z borówkami i ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ser smażony: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: