Wakacyjna w charakterze, prosta i smaczna przekąska z sera feta. Właśnie ze względu na tę prostotę ważne jest, by ser był możliwie najlepszej jakości, tymianek świeży, a oliwa z oliwek naprawdę extravergine. Świeża bagietka i kieliszek wina są chyba oczywiste?
Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Feta z tymiankiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Kawałek sera feta kroimy szerokim nożem na dwa plastry. Włączamy grill w piekarniku. Ser kładziemy na 2 kawałkach mocnej aluminiowej folii. Brzegi folii zaginamy do góry, ale nie przykrywamy sera. Każdy kawałek sera polewamy łyżką dobrej oliwy z oliwek i posypujemy listkami świeżego tymianku. Ser w folii wstawiamy pod grill na kilka minut - feta powinna zmięknąć i zacząć się tu i ówdzie przyrumieniać, co będzie trwało do 10 minut. Podajemy prosto z piekarnika, z dodatkiem chrupiącej bagietki i z jakąś prostą sałatą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Feta z tymiankiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |