W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Feta z tymiankiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Feta z tymiankiem

Wakacyjna w charakterze, prosta i smaczna przekąska z sera feta. Właśnie ze względu na tę prostotę ważne jest, by ser był możliwie najlepszej jakości, tymianek świeży, a oliwa z oliwek naprawdę extravergine. Świeża bagietka i kieliszek wina są chyba oczywiste?

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • Å›wieży tymianek
  • oliwa z oliwek

Feta z tymiankiem - Opis przyrzÄ…dzania:

Kawałek sera feta kroimy szerokim nożem na dwa plastry. Włączamy grill w piekarniku. Ser kładziemy na 2 kawałkach mocnej aluminiowej folii. Brzegi folii zaginamy do góry, ale nie przykrywamy sera. Każdy kawałek sera polewamy łyżką dobrej oliwy z oliwek i posypujemy listkami świeżego tymianku. Ser w folii wstawiamy pod grill na kilka minut - feta powinna zmięknąć i zacząć się tu i ówdzie przyrumieniać, co będzie trwało do 10 minut. Podajemy prosto z piekarnika, z dodatkiem chrupiącej bagietki i z jakąś prostą sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Feta z tymiankiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Feta z tymiankiem przepisy:

  • Frittata z tuÅ„czykiem i fetÄ…
    Smaczny lunch dla dwojga - tuńczyk z puszki wyjątkowo dobrze sprawdza się w towarzystwie jajek.
  • Pieczone buraczki z fetÄ…
    Współczesna wariacja na temat odwiecznie uznanej kombinacji słodkich buraków i słonej fety. Niekoniecznie przystawka dla tradycyjnej teściowej, ale przyjaciele bywali po świecie powinni być zachwyceni!
  • CiepÅ‚a saÅ‚ata z zielonych szparagów z groszkiem
    Prawdziwie wiosenna sałata - dużo zielonych warzyw z lekkim sosem i kawałkami białej fety. Dobra na lekki lunch lub kolację w ogrodzie.
  • Tarta z biaÅ‚ym serem i szpinakiem
    Sympatyczna letnia tarta, doskonała właśnie na letnio. Micha sałaty obowiązkowa!
  • SaÅ‚atka z kopru wÅ‚oskiego z rozmaitymi dodatkami
    Trochę przypadkowa sałatka typu "przegląd lodówki". Udała się nadspodziewanie dobrze i zyskała miejsce wśród dań stałego domowego repertuaru. Gorąco polecam (zwłaszcza, ze przed zimą dobrze napaść się witaminami).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: