W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Rumiana zasmażka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Rumiana zasmażka

Zasmażka do zagęszczania ciemnych sosów

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: zależnie od zastosowania

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło
  • mąka
  • rosół lub woda

Rumiana zasmażka - Opis przyrządzania:

2 łyżki masła roztapiamy w małym rondelku. Wsypujemy 2 łyżki mąki, starannie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż mąka zacznie się rumienić. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody lub rosołu. Używamy do zagęszczania ciemnych sosów, np. na wywarze z dziczyzny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Rumiana zasmażka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Rumiana zasmażka przepisy:

  • Biała zasmażka
    Najprostszy sposób zagęszczania zupy, sosów i potraw z gotowanych jarzyn, nadużywany czasem w polskiej kuchni. Pamiętajmy więc, by nie przesadzać z ilością!
  • Beurre manie
    Klasyczny sposób na zagęszczanie sosów do pożądanej konsystencji.
  • Sos z zielonego pieprzu
    Jeden z moich naprawdę ulubionych sosów - z pieczoną rybką, z duszoną cielęciną, ale przede wszystkim z krwistym befsztykiem.
  • Bechamel - sos beszamelowy
    Podstawowy biały sos na mleku, niezbędny do wielu zapiekanek, używany jako baza do sufletów, musów oraz innych, bardziej skomplikowanych sosów.
  • Sos stemperata
    Sycylijski - a więc zdecydowany w smaku - sos selerowo-oliwkowy do dań z grilla. Świetny z tuńczykiem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: