Oczywiście zazwyczaj kupujemy chutneye już gotowe. Ale czasem warto zrobić chutney samemu, bo jednak smakuje inaczej, niż masowa konfekcja, a poza tym można decydować o wielkości kawałków owoców w - że się tak wyrażę - masie. Chutney podajemy do rozmaitych curry, ale także zimnych mięs. Jeśli chodzi o mnie, to najbardziej smakuje mi z jajkami na twardo i sałatką ryżową.
Przepis na Chutney z mango >>
Oryginalny, bladożółty ocet, doskonały do sałatek. Bardzo ładny i elegancki prezent.
Przepis na Ocet brzoskwiniowy >>
Smaczny ocet o pięknej barwie czarnych jagód. Doskonały np. w sałatce z kurczakiem na zimno. Możemy też przyprawić nim pieczoną pierś kaczki.
Przepis na Ocet jagodowy z miętą >>
Lekki ocet o smaku świeżych owoców cytrusowych i tymianku. Doskonały do białej ryby z grilla i wszelkich rodzajów sałaty.
Przepis na Ocet cytrusowy >>
Chlebowe babeczki robię dość często, bo mają same zalety: robi się je szybko, przechowują się bardzo dobrze i nie rozmiękają po nadzianiu. Nadziać zaś je można czymkolwiek - pastą z jajek, serkiem, pasztetem...
Przepis na Babeczki z chleba tostowego >>
Gotowa sałatka z zielonych pomidorów (z octem i masą przypraw) zawsze wydawała mi się za ostra, zaś pomidory miały metaliczny posmak. Za to nasze pikle z zielonych pomidorów nie mają żadnej z wymienionych wyżej wad.
Przepis na Pikle z zielonych pomidorów >>
Przepis ten dotarł do mnie via brytyjskie czasopismo kulinarne spod Antwerpii, z luksusowej tamtejszej restauracji. Dynia przyrządzona w ten sposób jest chrupka i intensywnie pomarańczowa. Doskonała z żółtym serem.
Przepis na Dynia w occie po belgijsku >>
Wspaniałe, miękkie, suszone pomidory. Dobrze jest zrobić spory zapas, bo raz podane na stół, znikają, jak sen jaki złoty.
Przepis na Suszone pomidory w oliwie >>
Klasyczny sos do gotowanych słodkowodnych ryb. Powstał ponoć przez przypadek, gdy roztargniony kucharz zapomniał dodać żółtka do sosu bearnaise.
Przepis na Beurre blanc >>
Najprostszy sposób zagęszczania zupy, sosów i potraw z gotowanych jarzyn, nadużywany czasem w polskiej kuchni. Pamiętajmy więc, by nie przesadzać z ilością!
Przepis na Biała zasmażka >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |