Pyszne małe kluseczki o jędrnej konsystencji. Gotujemy je w zupie lub mleku. Uwaga! dzieci zazwyczaj bardzo je lubią.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zacierka - Opis przyrzÄ…dzania:
Ćwierć kilo zwykłej pszennej mąki zagniatamy ze szczyptą soli, jednym całym jajkiem i taką ilością zimnej wody, by ciasto dało się zagnieść, ale było raczej twarde. Z ciasta toczymy wałeczki, a z wałeczków skubiemy palcami małe kluseczki. Kluseczki wysypujemy na stolnicę posypaną mąką i zostawiamy do przeschnięcia. Przed gotowaniem otrząsamy (np. na sicie) z nadmiaru mąki. Gotujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zacierka: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |