Sałatka na upalne dni, lekka i świeża w smaku. Podajemy ją do potraw o włoskim charakterze, jako część antipasti lub do wszelkich dań z grilla.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
MÅ‚oda cukinia z parmezanem - Opis przyrzÄ…dzania:
Cukinie muszą być młode i nieduże, takie, w których nie wykształciły się jeszcze nasiona. Cukinie myjemy i osuszamy. Odcinamy ogonek i pozostałość po kwiatach. Nożykiem do obierania jarzyn - najlepiej tym o kształcie litery Y - ścinamy z cukinii, przez całą jej długość cienkie i długie plastry. Jeśli cukinie były odpowiednio małe, to każdy plaster będzie miał po bokach cienkie paski skórki, co bardzo ładnie wygląda. Plastry cukinii wrzucamy na duże sito i polewamy wrzącą wodą. Szybko przelewamy zimną wodą i osuszamy na ściereczce. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając, gdyż mają wyjątkową skłonność do przypalania się. Orzeszki studzimy. Z pęczka kolendry obieramy listki. Mieszamy z osuszoną cukinią, solimy i przekładamy na ładny półmisek lub 4 talerze. Polewamy oliwą z oliwek. Z kawałka parmezanu ścinamy (nożykiem do obierania warzyw) kilkanaście cienkich plasterków. Cukinię posypujemy płatkami parmezanu i przyrumienionymi orzeszkami piniowymi.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Młoda cukinia z parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |