Wspaniałe, miękkie, suszone pomidory. Dobrze jest zrobić spory zapas, bo raz podane na stół, znikają, jak sen jaki złoty.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Suszone pomidory w oliwie - Opis przyrzÄ…dzania:
Dowolną ilość dojrzałych, ale twardych pomidorów parzymy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy na pół (wzdłużnie) lub, w przypadku większych sztuk, na ćwiartki. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Przygotowane pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy grubą solą. Wstawiamy do piekarnika i suszymy aż do skutku. Naprawdę trudno określić, jak długo trzeba je trzymać w piekarniku. Przy tej temperaturze najpierw - tak na oko - nic się z pomidorami nie dzieje, po czym potrafią się dosuszyć w mgnieniu oka. Osobiście wyjmuję pomidory wtedy, gdy nie są jeszcze zupełnie wysuszone, ale nie puszczają już soku. Ususzone pomidory upychamy w czystych, wyparzonych słoikach. Przekładamy kawałkami czosnku i listkami świeżego oregano. Pomidory zalewamy oliwą z oliwek, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez godzinę: wkładamy zakręcone słoiki do garnka z wodą, stawiamy na gazie i doprowadzamy niemal do wrzenia. Utrzymujemy wodę w tym stanie przez godzinę, po czym studzimy w tej samej wodzie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Suszone pomidory w oliwie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |