W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dynia w occie po belgijsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Dynia w occie po belgijsku

Przepis ten dotarł do mnie via brytyjskie czasopismo kulinarne spod Antwerpii, z luksusowej tamtejszej restauracji. Dynia przyrządzona w ten sposób jest chrupka i intensywnie pomarańczowa. Doskonała z żółtym serem.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4 słoiki po 1/4 litra

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 ½ kg dyni
  • 75 g soli
  • czerwone ostre papryczki
  • 2 szklanki (pół litra) białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki (pół litra) białego octu winnego
  • 200 g trzcinowego cukru
  • 75 g obranego i posiekanego świeżego imbiru
  • 100 ml syropu imbirowego
  • kilka listków laurowych
  • pół łyżeczki ziarenek białego pieprzu

Dynia w occie po belgijsku - Opis przyrządzania:

Dynię obieramy ze skóry, pestek i włókienek. Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Przesypujemy w misce solą. Mieszamy. Na dyni kładziemy talerzyk i obciążamy, np. puszkami. Zostawiamy na 24 godziny w chłodzie. Po tym czasie wyrzucamy dynię na durszlak i przepłukujemy ją zimną wodą. Odsączamy. Kilka ostrych papryczek pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Mieszamy z dynią. Kostki dyni wraz z papryczkami upychamy w czystych wysterylizowanych słoikach. Robimy zalewę: zagotowujemy wino z octem. Wsypujemy cukier, imbir, pieprz, dolewamy syrop imbirowy i wrzucamy listki laurowe. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzący syrop nalewamy na dynię, rozdzielając przyprawy równo między słoiki, po czym słoiki zakręcamy i odstawiamy na 2 miesiące w chłodne miejsce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dynia w occie po belgijsku: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Dynia w occie po belgijsku przepisy:

  • Powidła z dyni
    Świetne smarowidło do śniadaniowych grzanek z bułki. Takie powidełka dobrze też się sprawdzają jako nadzienie do naleśników.
  • Spaghetti dyniowe
    Ikona dietetyków - dynia makaronowa - z nie-tak-już-bardzo-dietetycznym pesto. Oryginalne jesienne danie.
  • Dynia pieczona z syropem klonowym Dynia pieczona z syropem klonowym
    Kupiłam właśnie sporą butlę syropu klonowego (uwielbiam). Po sobotniej zupie z dyni mam w domu już tylko (?!) osiem dyń, ten przepis zatem będzie znakomity. Ja mam akurat spore dynie, będę musiała je pokroić w kawałki, ale najładniej wyglądają małe dynie o zielonej skórce i pomarańczowym miąższu - kroimy je poziomo na pół, wydrążamy i tak pieczemy. Świetne do Dziękczynnego indyka.
  • Ciepła sałatka z dyni i fasolki
    Solidna obiadowa sałatka z pieczonej dyni z dodatkami. Podajemy ze świeżym chlebem.
  • Dynia grillowana z czosnkiem
    "Frytki" z dyni, grillowane na rowkowanej patelni, z sosem czosnkowym i parmezanem. Dobry dodatek do klopsików w sosie pomidorowym z ryżem lub do rozmaitych makaronowych zapiekanek.




Podziel się linkiem:


Komentarze: