Przepis ten dotarł do mnie via brytyjskie czasopismo kulinarne spod Antwerpii, z luksusowej tamtejszej restauracji. Dynia przyrządzona w ten sposób jest chrupka i intensywnie pomarańczowa. Doskonała z żółtym serem.
Kraj pochodzenia: Belgia
Liczba porcji: 4 słoiki po 1/4 litra
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dynia w occie po belgijsku - Opis przyrzÄ…dzania:
Dynię obieramy ze skóry, pestek i włókienek. Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Przesypujemy w misce solą. Mieszamy. Na dyni kładziemy talerzyk i obciążamy, np. puszkami. Zostawiamy na 24 godziny w chłodzie. Po tym czasie wyrzucamy dynię na durszlak i przepłukujemy ją zimną wodą. Odsączamy. Kilka ostrych papryczek pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Mieszamy z dynią. Kostki dyni wraz z papryczkami upychamy w czystych wysterylizowanych słoikach. Robimy zalewę: zagotowujemy wino z octem. Wsypujemy cukier, imbir, pieprz, dolewamy syrop imbirowy i wrzucamy listki laurowe. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzący syrop nalewamy na dynię, rozdzielając przyprawy równo między słoiki, po czym słoiki zakręcamy i odstawiamy na 2 miesiące w chłodne miejsce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Dynia w occie po belgijsku: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |