W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ocet brzoskwiniowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Ocet brzoskwiniowy

Oryginalny, bladożółty ocet, doskonały do sałatek. Bardzo ładny i elegancki prezent.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 450 ml

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • brzoskwinie z puszki
  • Å›wieża bazylia
  • biaÅ‚y ocet winny

Ocet brzoskwiniowy - Opis przyrzÄ…dzania:

Do rondla wkłądamy 2 szklanki plasterków brzoskwiń z puszki, odsączonych z zalewy. Dodajemy szklankę białego octu winnego i szklankę liści świeżej bazylii. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ocet jest zimny, przelewamy go przez sitko, brzoskwinie i bazylię usuwamy. Do wyparzonego słoika wkładamy szklankę świeżych liści bazylii. Nalewamy ocet brzoskwiniowy, zamykamy i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie cedzimy ocet przez kawałek muślinu lub papierowy filtr do kawy. Przelewamy do wyparzonych małych buteleczek i zamykamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ocet brzoskwiniowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ocet brzoskwiniowy przepisy:

  • Koktajl brzoskwiniowy
    Gęsty słodki sok - kwintesencja lata.
  • Ocet jagodowy z miÄ™tÄ…
    Smaczny ocet o pięknej barwie czarnych jagód. Doskonały np. w sałatce z kurczakiem na zimno. Możemy też przyprawić nim pieczoną pierś kaczki.
  • Sos pomidorowy uniwersalny Sos pomidorowy uniwersalny
    Uniwersalny, bo do wszystkiego się nadaje: od zwykłego spaghetti, przez rozmaite zapiekanki, do mięsa, ryby, ziemniaków... Dobrze się zamraża.
  • Ocet malinowy
    Klasyczny ocet z francuskiej kuchni, doskonały dodatek do wszelkich sosów sałatowych. Świetnie się sprawdza z gorzkawą endywią i plastrem foie gras...
  • Linguine z pomaraÅ„czami
    Zupełnie nietypowy przepis na makaron w sosie maślanym z pomarańczami. Sos wymaga uwagi i pewnej delikatności w podejściu, ale warto spróbować.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: