Lekki ocet o smaku świeżych owoców cytrusowych i tymianku. Doskonały do białej ryby z grilla i wszelkich rodzajów sałaty.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1 litr
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ocet cytrusowy - Opis przyrządzania:
2 cytryny i 2 limetki szorujemy w gorącej wodzie. Obieraczką do warzyw ścinamy z owoców skórkę, a sok wyciskamy. Do rondla wlewamy 4 szklanki białego octu winnego, dodajemy skórkę i sok z cytrusów oraz 10 gałązek świeżego tymianku. Wsypujemy łyżkę cukru. Doprowadzamy ocet do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Ścinamy skórkę z 2 kolejnych cytryn. Wkładamy do wyparzonego słoja i dodajemy kolejne 10 gałązek świeżego tymianku. Zalewamy przecedzonym octem. Zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Filtrujemy przez muślin lub filtr do kawy i wlewamy do wyparzonych buteleczek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ocet cytrusowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |