W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Babeczki z chleba tostowego

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Babeczki z chleba tostowego

Chlebowe babeczki robię dość często, bo mają same zalety: robi się je szybko, przechowują się bardzo dobrze i nie rozmiękają po nadzianiu. Nadziać zaś je można czymkolwiek - pastą z jajek, serkiem, pasztetem...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • chleb tostowy
  • oliwa z oliwek lub masło

Babeczki z chleba tostowego - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z dowolnej ilości świeżego chleba tostowego odcinamy skórkę, po czym pozostały miękisz wałkujemy na cienki placek (jeśli trochę się pokruszy po bokach, to nie szkodzi). Chlebowe kwadraty smarujemy lekko oliwą lub roztopionym masłem (ale nie jest to konieczne, ale tłuszcz dodaje smaku). Każdy kwadrat kroimy na cztery części i wpychamy do malutkich foremek do babeczek lub mufinek (mufinków?). Pieczemy na złoto w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia jest różny - sprawdzamy więc od czasu do czasu, czy już są gotowe. Babeczki studzimy i przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Babeczki z chleba tostowego: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Babeczki z chleba tostowego przepisy:

  • Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!) Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!)
    Wyjątkowo smaczne babeczki typu cupcakes, a mówi Wam to ktoś, kto nie przepada za takimi wypiekami... Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, z orzechami i kawalątkami białej czekolady, są naprawdę pyszne, czy to na śniadanie w towarzystwie cappuccino, czy do popołudniowej herbatki. Na zdjęciu widzicie te babeczki upieczone przez Młodsze Dziecko i Przyjaciółkę, ozdobione również przez nie różowych kremem z serka, bitą śmietana i najróżniejszymi posypkami.
  • "Brzydki chlebek" - całkiem ładny!
    Świetny biały chleb, typu ciabatta, ulubione pieczywo Starszego Dziecka. Wcale nie jest taki brzydki - nazwa jest tradycyjna, używana dla chleba pieczonego nie w formie, a w postaci ręcznie kształtowanego bochenka. Świetny do maczania w oliwie z ziołami.
  • Bobotie z jagnięciny
    Bobotie to znakomity, egzotyczny klops z Południowej Afrryki, zawsze z dodatkiem curry i czegoś słodkiego (rodzynki, chutney). Podajemy z ryżem i surowymi warzywami.
  • Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej) Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej)
    Szalenie proste babeczki typu muffins, odpowiednie na każdą okazję. Te na zdjęciu upiekłam - raczej nietrudno się domyślić - na Walentynki. Z trudem zdążyłam zrobić zdjęcia, zaraz potem zostały dosłownie pożarte przez Dzieci i ich amerykańskiego przyjaciela Josepha.
  • Klasyczny hummus Klasyczny hummus
    Absolutnie klasyczny przepis, w którym używamy suszonego grochu włoskiego. Jeśli jednak chcemy przyspieszyć całą sprawę, używamy grochu w puszce (lepszy hummus jednak jest z suszonego...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: