W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ocet jagodowy z miętą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Ocet jagodowy z miętą

Smaczny ocet o pięknej barwie czarnych jagód. Doskonały np. w sałatce z kurczakiem na zimno. Możemy też przyprawić nim pieczoną pierś kaczki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3 szklanki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szklanki biaÅ‚ego octu winnego
  • 2 szklanki przebranych czarnych jagód
  • pÄ™czek Å›wieżej miÄ™ty
  • ewentualnie syrop cukrowy

Ocet jagodowy z miętą - Opis przyrządzania:

Ocet winny wlewamy do rondla. Dodajemy jagody i 4 gałązki świeżej mięty.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na maleńkim ogniu 5 minut.
Wyjmujemy miętę, a ocet z jagodami przelewamy do wyparzonego słoja. Dodajemy 2-3 gałązki świeżej mięty.
Słój zamykamy i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce.
Ocet przelewamy przez sitko, a potem filtrujemy przez kawałek gęstej gazy lub papierowy filtr do kawy.
Jeżeli ocet jest zbyt cierpki, słodzimy go do smaku syropem cukrowym.
Ocet wlewamy w wyparzone buteleczki i zamykamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ocet jagodowy z miętą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ocet jagodowy z miętą przepisy:

  • Åšniadaniowy koktajl jagodowy
    Bardzo zdrowy, bezmleczny koktajl, doskonały na śniadanie. Trzeba pamiętać tylko, żeby dokładnie umyć zęby - jagody barwią na piękny, liliowy kolor...
  • Ogórkowe kostki lodu
    Zielone kostki lodu, doskonałe do Krwawej Mary, Dziewiczej Mary, Mańki Wegetarianki, gazpacho...
  • Angielski sos miÄ™towy Angielski sos miÄ™towy
    Absolutnie klasyczny sos do baraniny, pretekst do wyśmiewania Anglików, jak Francja długa i szeroka. Zupełnie niesłusznie, bo mięta i jagnięcina to "marriage made in heaven".
  • ChÅ‚odnik z melona i ogórka
    Lekka i delikatna zimna zupa, przyjemnie zaostrzona imbirem i limetką. Doskonała na naprawdę upalny dzień.
  • Marynata z czerwonej kapusty
    Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis Ricka Steina, guru wielbicieli ryb i lokalnych zakupów. Bardzo smaczna, niezbyt ostra kapusta jest świetnym dodatkiem do wszelkich pasztetów i mięs na zimno, a także mięsa duszonego we własnym sosie.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: