Gotowa sałatka z zielonych pomidorów (z octem i masą przypraw) zawsze wydawała mi się za ostra, zaś pomidory miały metaliczny posmak. Za to nasze pikle z zielonych pomidorów nie mają żadnej z wymienionych wyżej wad.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 2 kilo
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pikle z zielonych pomidorów - Opis przyrządzania:
Zielone pomidory kroimy w cienkie plastry.
Cebule obieramy i też kroimy w cienkie plastry.
Wkładamy warzywa do szklanej lub plastikowej miski i przesypujemy solą. Dolewamy tyle zimnej wody, by wszystko przykryła. Na wierzch kładziemy odwrócony talerzyk (by przytrzymać jarzynki pod słoną wodą) i zostawiamy w spokoju na noc. Następnego dnia odsączamy pomidory wraz z cebulą i płuczemy je starannie w zimnej wodzie.
Otrząśnięte z nadmiaru wody warzywa wkładamy do dużego rondla. Dodajemy cukier i ocet, rodzynki, cynamon, curry i dowolną ilość pieprzu cayenne. Stawiamy rondel na małym gazie i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Zwiększamy gaz, zagotowujemy, teraz znowu zmniejszamy gaz i gotujemy łagodnie jakieś pół godziny.
W kubeczku mieszamy mączkę kukurydzianą z 2 łyżeczkami zimnej wody i wlewamy do pomidorów.
Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę, a kiedy wszystko zgęstnieje, przekładamy pikle do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy, odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Pikle próbujemy dopiero po miesiącu, gdyż wszystkie smaki muszą się przegryźć, a ocet stracić swą ostrość.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pikle z zielonych pomidorów: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |