W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pikle z zielonych pomidorów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Pikle z zielonych pomidorów

Gotowa sałatka z zielonych pomidorów (z octem i masą przypraw) zawsze wydawała mi się za ostra, zaś pomidory miały metaliczny posmak. Za to nasze pikle z zielonych pomidorów nie mają żadnej z wymienionych wyżej wad.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 2 kilo

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/4 kg zielonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki grubej soli
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki octu z cydru (może też być jabłkowy albo biały winny)
  • 1/2 szklanki rodzynek (lub rodzynków)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku curry
  • pieprz cayenne
  • 2 łyżeczki gładkiej mączki kukurydzianej

Pikle z zielonych pomidorów - Opis przyrządzania:

Zielone pomidory kroimy w cienkie plastry.
Cebule obieramy i też kroimy w cienkie plastry.
Wkładamy warzywa do szklanej lub plastikowej miski i przesypujemy solą. Dolewamy tyle zimnej wody, by wszystko przykryła. Na wierzch kładziemy odwrócony talerzyk (by przytrzymać jarzynki pod słoną wodą) i zostawiamy w spokoju na noc. Następnego dnia odsączamy pomidory wraz z cebulą i płuczemy je starannie w zimnej wodzie.
Otrząśnięte z nadmiaru wody warzywa wkładamy do dużego rondla. Dodajemy cukier i ocet, rodzynki, cynamon, curry i dowolną ilość pieprzu cayenne. Stawiamy rondel na małym gazie i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Zwiększamy gaz, zagotowujemy, teraz znowu zmniejszamy gaz i gotujemy łagodnie jakieś pół godziny.
W kubeczku mieszamy mączkę kukurydzianą z 2 łyżeczkami zimnej wody i wlewamy do pomidorów.
Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę, a kiedy wszystko zgęstnieje, przekładamy pikle do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy, odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Pikle próbujemy dopiero po miesiącu, gdyż wszystkie smaki muszą się przegryźć, a ocet stracić swą ostrość.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pikle z zielonych pomidorów: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pikle z zielonych pomidorów przepisy:

  • Domowy sos "Tysiąc wysp"
    Znany już od stu lat, popularny na całym świecie amerykański dressing. Podaje się go do sałatek, kanapek, hamburgerów, ja zaś najbardziej go lubię jako dip (szczególnie do krewetek). Nazwa dotyczy ponoć drobno posiekanych pikli - nieodzownego składnika sosu.
  • Pikantne pikle z Kalabrii
    Gdy mróz ściśnie, otwieramy słoik z kolorową kalabryjską sałatką i mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Albo nakładamy na bruschettę. Albo podgrzewamy i podajemy do białego mięsa.
  • Ulubione warzywne curry Anusi Ulubione warzywne curry Anusi
    Łagodne wegańskie curry, doskonałe z ryżem lub plackami chappati. Moja córka je uwielbia - pod warunkiem, że mi nie drgnie ręka i nie wsypię zbyt dużo chilli...
  • Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami
    Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.
  • Ratatouille Ratatouille
    Tego dania nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. Wszyscy wiemy, jak dobra to rzecz, szczególnie w ciepłe, letnie wieczory.




Podziel się linkiem:


Komentarze: