Ach, człowiek stęsknił się już za dojrzałymi, pachnącymi pomidorami... W zimie najlepsze (a właściwie jedyne jadalne) są ciemnoczerwone podłużne pomidorki koktajlowe, więc jeśli dostaniemy ataku letniej tęsknoty, może ta sałatka podniesie nas na duchu.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Caprese na zimowo i bogato - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, po czym mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Czosnkową oliwę mieszamy z pomidorkami, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. wykładamy pomidorki pojedynczą warstwą na dużą blachę. Wstawiamy do piekarnika na godzinkę, po czym wyjmujemy i studzimy.
Natkę starannie płuczemy i osuszamy, oskubujemy listki. Wkładamy listki do malaksera lub blendera, dodajemy 4 łyżki oliwy, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy na gładki sos, po czym doprawiamy solą i pieprzem.
MozzarellÄ™ osÄ…czamy z serwatki i kroimy w kostkÄ™.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu, cały czas pilnując, na złoty kolor. Studzimy.
Na czterech talerzach układamy pomidorki i kostki mozzarelli, delikatnie mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem pietruszkowym i posypujemy orzeszkami piniowymi. Podajemy od razu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Caprese na zimowo i bogato: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna