W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Caprese na zimowo i bogato

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Caprese na zimowo i bogato

Ach, człowiek stęsknił się już za dojrzałymi, pachnącymi pomidorami... W zimie najlepsze (a właściwie jedyne jadalne) są ciemnoczerwone podłużne pomidorki koktajlowe, więc jeśli dostaniemy ataku letniej tęsknoty, może ta sałatka podniesie nas na duchu.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 duże lub 4 małe kulki mozzarella di bufala
  • 4 łyżki orzeszków piniowych

Caprese na zimowo i bogato - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, po czym mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Czosnkową oliwę mieszamy z pomidorkami, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. wykładamy pomidorki pojedynczą warstwą na dużą blachę. Wstawiamy do piekarnika na godzinkę, po czym wyjmujemy i studzimy.
Natkę starannie płuczemy i osuszamy, oskubujemy listki. Wkładamy listki do malaksera lub blendera, dodajemy 4 łyżki oliwy, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy na gładki sos, po czym doprawiamy solą i pieprzem.
Mozzarellę osączamy z serwatki i kroimy w kostkę.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu, cały czas pilnując, na złoty kolor. Studzimy.
Na czterech talerzach układamy pomidorki i kostki mozzarelli, delikatnie mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem pietruszkowym i posypujemy orzeszkami piniowymi. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Caprese na zimowo i bogato: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Caprese na zimowo i bogato przepisy:

  • Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2
    Takie spaghetti jadłam w Umbrii - pomidorki były prosto z krzaka i było to coś wspaniałego! Prawdziwy (przed)smak lata.
  • Brukselka z woka
    Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.
  • Sałatka z kopru włoskiego
    Lekko anyżkowy smak kopru włoskiego znakomicie współgra z pieczoną lub smażoną rybą.
  • Marynowane kotlety jagnięce z grilla
    Bardzo aromatyczne, doskonale przyprawione kotlety z jagnięcego karczku. Po ugrillowaniu kładziemy mięso na sałacie i skrapiamy ostrym, lekko przydymionym w smaku winegretem. Jedno z moich ulubionych dań!
  • Letnia sałatka z pomidorów
    Doskonała sałatka z różnokolorowych pomidorów i pieczonej papryki z sosem ziołowym. Świetna jako dodatek do dań z grilla lub jako kolacyjna sałatka (z białym serem, mmm).


Podziel się linkiem:




Komentarze: