W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna

Ten deser zdecydowanie robi wrażenie - wielka, puchata beza, z bitą śmietaną i masą owoców. Wszyscy pewnie wiedzą, ale na wszelki wypadek przypomnę, że nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która podczas tryumfalnego tournée po Australii (choć Nowozelandczycy twierdzą, że było to na ich wyspie) w latach 20. ubiegłego wieku chciała zjeść na deser coś lekkiego... Biała puchata beza doskonale spełniała ten warunek, a egzotyczne owoce na wierzchu musiały wyglądać szczególnie kusząco dla obywatelki ZSRR.

Kraj pochodzenia: Australia lub Nowa Zelandia

Liczba porcji: 8-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki mąki kartoflanej
  • 3 łyżeczki białego octu winnego
  • 2 szklanki zimnej śmietanki kremowej
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • kilka łyżek cukru pudru (do smaku)
  • kilka kiwi
  • kawałek świeżego ananasa
  • świeże dojrzałe mango...

Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę do pieczenia wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Na papierze odrysowujemy okrąg o średnicy około 25 cm.
Białka wlewamy do miski, najlepiej w stacjonarnym mikserze (choć, oczywiście, możemy je ubijać ręcznie). Ubijamy na sztywną pianę, po czym, cały czas ubijając, dosypujemy po trochu cukier.
Kiedy masa białkowa będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę kartoflaną i ocet (dzięki tym dodatkom pawłowa będzie miała miękki środek, a chrupką powierzchnię) i ubijamy jeszcze chwilę, żeby wszystko dobrze się wymieszało.
Masę białkowo-cukrową nakładamy grubą warstwą na narysowany okrąg (pawłowa powinna być wysoka) i formujemy tak, żeby środek był płytszy, niż boki - czyli w kształt gniazda.
Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po godzinie wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy bezy - zostawiamy ją tam, aż zupełnie wystygnie (no, może będzie letnia).
Upieczoną bezę bardzo ostrożnie (bo się kruszy) oddzielamy od papieru do pieczenia i przekładamy na odpowiednio duży talerz.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie ubijania cukier waniliowy i ewentualnie trochę cukru pudru do smaku - pamiętajmy jednak, że sama beza jest naprawdę słodka...
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w zgrabne kawałki.
Nakładamy bitą śmietanę na środek bezy i ozdabiamy sporą ilością owoców.
Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna przepisy:

  • Doskonałe ciasto z rabarbarem
    Doskonały, wilgotny placek z rabarbarem i chrupiącą bezą na wierzchu. Najlepszy jest podawany jeszcze na ciepło... Nawet Mąż jadł ze smakiem, a to już jest coś.
  • Bezowy tort z malinami
    Deser na wielkie letnie przyjęcie - warstwy bezowo-orzechowe przekładamy bitą śmietaną i malinami, nie skąpiąc zwłaszcza tych ostatnich. Jeszcze na wierzch dużo malin, przyprószonych cukrem pudrem i można hulać!
  • Migdałowa beza z truskawkami
    Absolutnie luksusowy sposób celebrowania sezonu truskawkowego. Znakomity deser komunijny - świąteczny i piękny.
  • Napoleonki z polewą porzeczkową
    Deser od wielkiego dzwonu - chrupiące blaty z francuskiego ciasta przełożone waniliowym kremem, udekorowane polewą z domowej galaretki porzeczkowej... Mmm...
  • Bardzo dobre ciasteczka (cookies) Bardzo dobre ciasteczka (cookies)
    Piekę ostatnio najróżniejsze ciasta i ciasteczka z kręgu kultury amerykańskiej - Starsze Dziecko zostało skautem, a tam do takich spraw podchodzi się poważnie i matki skautów też muszą się wykazać. Wolę się nie narażać małym Amerykanom zbyt odważną kuchnią, poszerzam zatem swój repertuar o coraz to nowe cookies, ciasta bananowe, ciasta marchewkowe i muffins... Te ciasteczka są ostatnio ulubione - zarówno w drużynie, jak i u mnie w domu. No i robi się je błyskawicznie.


Podziel się linkiem:




Komentarze: