W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jurajski kurczak

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Jurajski kurczak

Piękna jest Jura francuska - góry, pastwiska, kamienne miasteczka, drogi wzdłuż strumieni... I znakomita kuchnia! Wino z tego regionu jest specyficzne i wysoko cenione, również w euro. Lekko ziemny, ziołowy posmak nie każdemu odpowiada, ale dla mnie białe jurajskie wino jest jednym z najciekawszych we Francji. Do kurczaka wlewamy pół butelki, a resztę... sami zdecydujcie!

Kraj pochodzenia: Francja-Jura

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g suszonych smardzów
  • dorodny kurczak (najlepiej wiejski)
  • 2 czubate łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 butelki białego wina z Jury
  • 200 ml wywaru z kurczaka
  • 150 g sera comté
  • 200 ml gęstej śmietany

Jurajski kurczak - Opis przyrządzania:

Smardze szybko, lecz starannie płuczemy, wkładamy do miski i zlewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka godzin - najlepiej na noc.
Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy na niezbyt duże porcje. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy ze wszystkich stron.
W sporym rondlu rozgrzewamy masło. Wkładamy mięso i smażymy na złoty kolor - jeśli garnek nie jest jednak rzeczywiście duży, smażymy kurczaka partiami, żeby nie dusił się we własnym sosie, a ładnie osmażał. Kiedy cały kurczak będzie zrumieniony, oprószamy go mąką i smażymy jeszcze chwilę.
Teraz wlewamy wino jurajskie i wywar, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy mięsko przez pół godziny. Po 10 minutach dodajemy odcedzony z wody smardze.
W tym czasie ścieramy ser na tarce.
Kiedy kurczak będzie już miękki, wyjmujemy go (i smardze) na talerz i zwiększamy ogień. Gotujemy sos, aż nieco zgęstnieje, po czym dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku, jeśli trzeba i z powrotem wkładamy kurczaka z grzybami do garnka.
Podgrzewamy chwilę, aż danie będzie bardzo gorące, posypujemy serem, przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Po 5 minutach ser powinien się rozpuścić.
Podajemy natychmiast, z kartofelkami lub domowym makaronem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Jurajski kurczak: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Jurajski kurczak przepisy:

  • Syczuański kurczak z orzechami
    Jak to zwykle przy chińskich daniach - lista składników długa. Za to przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne, wszystko nie trwa dłużej, niż pół godziny, a tylko dlatego tak długo, że trzeba różne rzeczy pokroić (jak to zwykle przy chińskich daniach). A na koniec mamy pyszne i aromatyczne danie, całkiem zdrowe w dodatku.
  • Perliczka z sosem szafranowym
    Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.
  • Kurczak z czosnkiem i rozmarynem
    Jedna z najmilszych potraw, jakie znam: robi się szybko, na składniki nie trzeba zaciągać kredytu konsumpcyjnego, wszystkim smakuje i jest "gościnne" - wystarczy postawić patelnię na stole, dołożyć bagietkę i resztę wina, skoro już i tak otworzyliśmy butelkę...
  • Szybki kurczak z sosem marsala
    Szybkie i bezproblemowe danie dla czterech osób. Mięso smażymy na jednej patelni, sos robimy na drugiej, potem łączymy jedno z drugim i voila!
  • Czosnkowy kurczak z białym winem
    Świetny niedzielny obiad, miła odmiana od tradycyjnego pieczonego drobiu. Wino i brandy nadają mięsu smak, ale ich moc znika w trakcie długiego gotowania, więc nie musimy dzieciom zamawiać pizzy.


Podziel się linkiem:




Komentarze: