W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wielkanocna sałatka z buraczków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Wielkanocna sałatka z buraczków

Bardzo przyjemna sałatka z buraczków, doprawionych jakże wielkanocnym chrzanem. Pasuje do wszelkich mięs na zimno, zaś na co dzień - szczególnie dobrze do sztuki mięsa.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 buraczki równej wielkości
  • 2 kwaskowate jabłka
  • mały pęczek koperku
  • chrzan do smaku
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Wielkanocna sałatka z buraczków - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Buraki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, osuszamy. Zawijamy buraczki w kawałek folii aluminiowej i wkładamy do pieca. Pieczemy, aż buraczki będą miękkie, co może potrwać godzinę do półtorej.
Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki, po czym ścieramy na grubej tarce.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy jabłka na tej samej tarce, co buraki i mieszamy.
Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do buraków z jabłkami.
Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem (sporo), po czym dodajemy tyle chrzanu (własnoręcznie utartego lub ze słoika), ile nam odpowiada. Starannie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Tuż przed podaniem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Wielkanocna sałatka z buraczków: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: